Soarele are acum sunet - îi putem asculta „bătăile inimii” (video)
alte articole
Soarele nu este tăcut. De la exploziile masive strălucitoare la expulzarea de materiale din coroană, steaua noastră este în mişcare constantă: fluctuaţii, oscilaţii, vibraţii observate de douăzeci de ani de SOHO, telescopul solar al ESA şi NASA, astăzi pot fi ascultate, deoarece au fost transformate în sunete de către Laboratorul de fizică experimentală din Stanford.
Şi dacă ascultarea "bătăilor inimii" Soarelui poate fi o experienţă sugestivă, pentru astrofizicieni este o nouă oportunitate de cercetare. Ascultarea vibraţiilor solare permite oamenilor de ştiinţă să observe fenomene care nu pot fi văzute cu ochiul liber.
„Soarele nu este tăcut. Zumzetul slab, pulsant al bătăilor inimii stelei noastre le permite cercetătorilor să o examineze în interior, dezvăluind râuri enorme de materie solară care curge, cât şi valuri, meandre şi erupţii. Acest lucru îi ajută pe cercetători să studieze ceea ce nu se poate vedea. Ascultaţi aici: https://t.co/J4ZC3hUwtL pic.twitter.com/lw30NIEob2” spune NASA.
„Nu avem metode directe de a privi în interiorul Soarelui, nu avem un telescop care să ne permită examinarea ]ndeaproape a Stelei noastre. Dar acum putem folosi aceste vibraţii pentru a intra în sistemul său”, spune Alex Young, director asociat al diviziei de ştiinţă a fizicii soarelui din Goddard Space Flight Center de la NASA.
Acesta a fost, de altfel, unul dintre obiectivele pe care oamenii de ştiinţă le-au încredinţat telescopului solar SOHO, atunci când se pregătea lansarea sa, acum douăzeci de ani: să "înregistreze" vocea stelei noastre.
„Putem vedea râuri imense de materie solară care curge şi am început în sfârşit să cunoaştem straturile Soarelui şi să le înţelegem complexitatea - explică Young - Şi este fantastic, deoarece mişcările din interiorul Soarelui sunt cele care generează câmpurile magnetice şi aceste câmpuri magnetice plutesc spre suprafaţă şi pot provoca pete solare, la rândul lor responsabile de explozii şi expulsii de masă coronală şi până la ceea ce noi numim vremea meteorologică spaţială.”
Un sistem complex, încă de investigat. Un sunet simplu, un murmur slab „ne oferă acum o sondă pentru a explora interiorul stelelor”.
Surse: NASA: Sounds of the Sun, SOHO