O lună uriaşă pe vulcan. Cum este posibil? (video)

Discul alb şi plin al satelitului nostru pare că vrea să zdrobească spectatorii de pe Muntele Teide, din Insulele Canare. Filmul este real. Iată cum se explică efectul "Armageddon".
Luna (Print screen YouTube)
Mioara Stoica
14.06.2018

De ce aceşti oameni nu par speriaţi de gigantul spaţial care pare că vrea să-i strivească? Este posibil să fi întâlnit deja în ultimele zile, pe reţelele sociale, clipul video de mai sus, publicat iniţial pe pagina APOD (Astronomy Picture of the Day) de la NASA, deoarece a devenit viral.

Trucul există (şi se vede). Filmul, realizat de fotograful Daniel Lopez, este extrem de autentic, nu este editat sau retuşat: Luna apare atât de mare, deoarece pur şi simplu este filmată prin lentile telescopice. Fotograful se afla la aproximativ 16 km de Muntele Teide, vulcanul insulei Tenerife (Insulele Canare), Spania, aflat în centrul imaginii.

Telescopul utilizat (APOD/Daniel López)
Telescopul utilizat (APOD/Daniel López)

Dispariţia ultimei luni pline în spatele muntelui, în 30 mai, este cauzată în mod special de rotaţia Pământului: chiar şi viteza de deplasare aparentă a satelitului este reală, filmul nu este în time-lapse.

De fapt, spectatorii de pe vârful vulcanului nu observau Luna (pe care au perceput-o în dimensiune normală), ci răsăritul soarelui care avea loc simultan, în spatele fotografului. Nu este o coincidenţă: aşa cum explică NASA, Soarele se află întotdeauna pe partea opusă a cerului atunci când este Lună plină.

Iluziile lunare sunt destul de frecvente chiar şi atunci când nu se pune la mijloc o lentilă telescopică. De obicei, Luna apare mai mare când se află la orizont şi când este comparată cu alte repere de pe linia de orizont, cum ar fi poduri sau zgârie-nori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor