Atomii corpului nostru s-ar putea să provină din galaxii îndepărtate
alte articole
La prima vedere pare logică ideea că materia din care este formată galaxia noastră, Calea Lactee, s-a format în interiorul acestei galaxii. Dar o serie de simulări pe calculator, efectuate de un grup de astrofizicieni de la Universitatea Northwestern din Illinois (SUA), sugerează că mai mult de jumătate din acest material s-ar putea să provină din galaxii foarte îndepărtate.
Cercetătorii au numit acest proces „transfer intergalactic” şi cred că studiul lor ar putea deschide noi căi de cercetare care ar ajuta să se înţeleagă modul în care se formează galaxiile asemănătoare cu a noastră. Lucrarea a fost publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Sub conducerea lui Daniel Anglés-Alcazar, cercetătorii au ajuns la această concluzie uimitoare implementând simulări complexe pe calculator, care au condus la realizarea de modele realiste în 3D, în care se poate urmări istoria galaxiilor de la formarea lor, la scurt timp după Big Bang, până în prezent.
La aceste modele, oamenii de ştiinţă au aplicat o serie de algoritmi de ultimă generaţie, care le-au permis să navigheze prin imensele date obţinute şi să se fixeze în cele care aveau de a face cu modelele de achiziţionare a materialelor de către galaxii.
Prin analiza fluxurilor de materie simulate, Anglés-Alcazar şi echipa sa au constatat că evenimente cum ar fi exploziile de supernove pot evacua cantităţi mari de gaze în galaxii şi că toţi acei atomi „expulzaţi” sunt în măsură, datorită vânturilor galactice, să treacă de la o galaxie la alta.
În plus, cercetătorii au descoperit că aceste autentice „râuri de materie” tind să se mute de la cel mai mic sistem galactic la cel mai mare sistem galactic, iar în unele galaxii pot ajunge să reprezinte mai mult de 50% din materia care le compune.
Astfel, oamenii de ştiinţă au concluzionat că originea materiei care formează propria noastră galaxie şi tot ceea ce conţine ea (inclusiv Soarele, Pământul şi oamenii care trăiesc în ea), se poate afla mult mai departe decât se credea până în prezent.
„Este foarte probabil, explică Anglés-Alcazar, ca o mare parte din materialul din Calea Lactee să se fi aflat în alte galaxii, a fost expulzat din acestea de vânturi puternice şi, călătorind prin spaţiul intergalactic, în cele din urmă şi-a găsit o nouă casă în Calea Lactee.”
Acum, cercetătorii speră să testeze predicţiile lor cu observaţii directe, folosind telescopul spaţial Hubble şi alte telescoape mari cu baza pe Pământ.
Mai multe informaţii: Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: The cosmic baryon cycle and galaxy mass assembly in the FIRE simulations