Ce este afeliul? Fenomenul care va face ca Pământul să se deplaseze cu 7000 km/h mai lent (video)
alte articole
În această vineri, 6 iulie, are loc un fenomen care apare doar o dată pe an: Pământul se află la cea mai mare distanţă de astrul în jurul căruia orbitează, Soarele, fenomenul fiind denumit afeliu.
Dar, ce este afeliul?
Pământul trece prin punctul de afeliu la începutul lunii iulie a fiecărui an şi are loc întotdeauna între 2 şi 7 iulie, iar în prima parte a lunii ianuarie trece prin periheliu — punctul cel mai apropiat de Soare al orbitei sale. Între afeliu şi periheliu diferenţa este de aproximativ 5 milioane de kilometri.
Pământul se deplasează mai repede atunci când este mai aproape de Soare, motiv din care iarna este cu aproximativ 5 zile mai scurtă decât vara în emisfera nordică, iar în emisfera sudică vara este mai scurtă.
Însă nu orbita eliptică a Terrei este cea care provoacă succesiunea anotimpurilor ci înclinaţia axială de 23,5 grade a planetei. Vara vine la nord de Ecuator atunci când această emisferă este înclinată spre Soare şi respectiv iarna atunci când este înclinată în direcţia opusă astrului.
Anul acesta afeliul va fi vineri, iar cea mai mare consecinţă a acestuia este că Pământul îşi reduce drastic viteza. Conform celei de-a doua legi a lui Kepler, planeta noastră se va deplasa mai lent pentru a călători în această parte a zonei celei mai îndepărtate a orbitei sale, motiv pentru care se va deplasa cu 7000 km/h mai lent.
Cu toate acestea, faptul că Pământul este în punctul cel mai îndepărtat de Soare nu implică, aşa cum ar fi de aşteptat, apariţia unor variaţii de temperatură. Şi asta, datorită faptului că anotimpurile sunt determinate de înclinarea axei Pământului.
Deşi pare contradictoriu, există şi un fenomen curios în ceea ce priveşte radiaţia solară. Deşi vara din emisfera nordică coincide cu afeliul, este şi momentul în care pot ajunge pe Pământ mai multe radiaţii, opusul a ceea ce se întâmplă vara în emisfera sudică.
Deci, cum este posibil ca în emisfera nordică, care se află mai departe de soare, temperaturile din timpul verii să crească mai mult decât în acelaşi sezon în sud, unde Soarele este mai aproape? Răspunsul este foarte simplu: în pofida faptului că este mai aproape de Soare, în emisfera sudică există mult mai multă apă, ceea ce înseamnă că temperatura nu creşte atât de mult, deoarece pământul se încălzeşte mult mai uşor decât o face elementul lichid.
Cu alte cuvinte, în mod curios, Pământul se află la o temperatură mai ridicată atunci când este mai departe de Soare decât atunci când este mai aproape, deoarece înclinarea axei sale face ca planeta noastră să se afle la periheliu când este vară în emisfera sudică, dar cantitatea mare de apă a sa încetineşte creşterea temperaturii. Prin urmare, temperatura Pământului creşte cu o medie de 2,3 grade în timpul afeliului, fenomen care va avea loc în această vineri.