Slovenia anunţă că va recunoaşte statul palestinian până la jumătatea lunii iunie

Premierul Sloveniei, Robert Golob (Kenzo Tribouillard/AFP via Getty Images)
Redacţia
10.05.2024

Guvernul sloven a iniţiat joi procedura de recunoaştere a unui stat palestinian ca o formă de influenţă pentru a pune capăt conflictului din Gaza, o măsură pe care a anunţat-o în martie, a declarat premierul Robert Golob, potrivit Reuters.

"Ororile pe care le vedem în fiecare zi în Gaza sunt inadmisibile şi trebuie să înceteze. Facem apel la Israel să pună capăt imediat atacurilor sale asupra Gaza şi să folosească masa negocierilor", a declarat Golob, citat pe platforma X a guvernului.

Golob a declarat că ar dori ca recunoaşterea venită din partea ţării sale să fie "un stimulent pentru ca aceste negocieri să avanseze mai rapid" şi să accelereze dialogul în cadrul Naţiunilor Unite privind încetarea imediată a focului, eliberarea ostaticilor şi securitatea şi existenţa Israelului printr-o soluţie cu două state.

Anunţul a fost făcut în contextul în care Irlanda, Spania şi o serie de alte state membre ale Uniunii Europene ar lua în considerare recunoaşterea unui stat palestinian la 21 mai, potrivit unui raport al postului naţional de televiziune irlandez.

Data procedurii de recunoaştere de către Slovenia va depinde de succesul progreselor înregistrate în cadrul negocierilor de pace, cel mai târziu la 13 iunie, a menţionat Golob. În cazul în care progresele vor fi accelerate, Slovenia va finaliza mai repede această procedură.

Premierul sloven a declarat că decizia de a iniţia procedurile de recunoaştere conţine aşteptări pentru toţi cei implicaţi în conflict - progresul în negocierile de pace, eliberarea ostaticilor şi în reforma Autorităţii Palestiniene.

Coaliţia de guvernare a fost de acord în unanimitate cu această decizie, a specificat Golob, exprimându-şi speranţa că recunoaşterea va inspira şi alte ţări să urmeze paşii Sloveniei.

Spania, Irlanda, Malta şi Slovenia au declarat în luna martie că au fost de acord să facă primii paşi în vederea recunoaşterii unui stat palestinian. Se pare că ţările au aşteptat un vot al Adunării Generale a Naţiunilor Unite din 10 mai, care ar putea duce la recunoaşterea palestinienilor ca fiind calificaţi pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU.

Din 1988, 139 din cele 193 de state membre ale ONU au recunoscut statul palestinian.

Israelul a declarat că planul celor patru ţări constituie un "premiu pentru terorism" care ar reduce şansele unei soluţii negociate a conflictului din Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor