Prietenii lui Putin ajută Rusia să submineze pacea şi ordinea mondială [Bloomberg]

Vladimir Putin (st) şi omologul său chinez, comunistul Xi Jinping (Getty Images)
Redacţia
20.05.2024

Vladimir Putin şi-a încheiat recent o călătorie în China, unde legăturile sale cu preşedintele Xi Jinping au dus la un comerţ în plină expansiune şi la creşterea coordonării în domeniul apărării. La mai bine de doi ani de la începutul invadării Ucrainei, în februarie 2022, eforturile SUA şi ale aliaţilor din Grupul celor şapte par a fi departe de a-l izola pe liderul rus, potrivit Bloomberg.

Aceştia au impus sancţiuni radicale, au îngheţat activele externe ale Rusiei şi au dat afară principalii creditori ruşi din sistemul de mesagerie financiară SWIFT. Un an mai târziu, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzându-l de crime de război. Moscova părea încolţită.

Dar îmbrăţişarea Chinei avea să fie imitată şi de alte state care au ţinut Rusia departe de statutul de paria. Multe se alătură Moscovei pentru a susţine interesele comune la summituri precum Grupul celor 20 şi pentru a rivaliza cu puterile occidentale în cluburi precum BRICS. Unele urmăresc interesul propriu pragmatic, concentrându-se pe considerente energetice, comerciale sau economice. Pentru alţii, cooperarea militară sau armele se află în centrul înţelegerii. De cele mai multe ori, acestea împărtăşesc o perspectivă comună cu Rusia - dorinţa de a înlocui ordinea mondială post-Război Rece, condusă de SUA.

China

Ce primeşte Rusia: China a fost un colac de salvare diplomatic şi economic pentru Moscova. Rusia a cumpărat electronice, echipamente industriale şi maşini şi a vândut vecinului său asiatic petrol şi gaze, chiar dacă exportul - ca şi în cazul gazelor - este la un preţ redus faţă de ceea ce câştiga cândva din aprovizionarea Europei. Comerţul bilateral a atins un nivel record de 240 de miliarde de dolari în 2023. Dar faptul că are un partener puternic care împărtăşeşte obiectivul Kremlinului de a contesta ordinea condusă de SUA şi de a închide alianţele conduse de Washington din afara sferei lor de influenţă este lucrul pe care Moscova l-ar putea preţui cel mai mult.

Ce primeşte China: Şi Beijingul se bucură de faptul că are alături un alt stat autoritar puternic, în timp ce încearcă să remodeleze ordinea internaţională. Rusia şi China şi-au coordonat din ce în ce mai mult poziţiile în Consiliul de Securitate al ONU, unde ambele au drept de veto, şi au făcut cauză comună împotriva SUA. Cooperarea militară se aprofundează, iar Rusia a vândut Chinei unele dintre cele mai avansate sisteme de armament ale sale. O victorie a Rusiei în Ucraina ar slăbi influenţa SUA, în timp ce China se gândeşte la ambiţiile sale asupra Taiwanului, pe care îl revendică drept teritoriu al său.

Arabia Saudită

Ce primeşte Rusia: În primul rând, Rusia ajută la modelarea pieţei globale a petrolului şi la maximizarea veniturilor cruciale pentru Kremlin prin intermediul alianţei OPEC a naţiunilor producătoare de ţiţei, pe care cele două ţări o domină. Arabia Saudită s-a străduit să nu condamne Rusia după începerea războiului. De asemenea, Putin a efectuat o vizită în regat în decembrie, într-o incursiune rară în străinătate care a demonstrat că este încă binevenit în unele părţi ale globului.

Ce primeşte Arabia Saudită: În afară de parteneriatul OPEC, Arabia Saudită a beneficiat de ajutorul Rusiei pentru a evita statutul de paria. Putin a fost unul dintre puţinii lideri care l-au îmbrăţişat pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman cu zâmbete şi a bătut palma la un summit G-20 din 2018, la două luni după ce agenţi din ţara sa l-au ucis pe editorialistul Jamal Khashoggi de la Washington Post. De atunci, preşedintele SUA, Joe Biden, a revenit asupra unei promisiuni anterioare de a izola Riadul din cauza uciderii lui Khashoggi şi a încercat să consolideze alianţa dintre cele două ţări. Dar, în condiţiile în care politica externă saudită este din ce în ce mai mult tranzacţională şi condusă de interese economice, legăturile cu Moscova nu vor face decât să se adâncească.

Turcia

Ce primeşte Rusia: Putin jonglează cu rivalitatea geopolitică cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în locuri precum Siria, Libia şi regiunea Caucazului, încurajând în acelaşi timp comerţul cu cea de-a treia piaţă de export a sa anul trecut. Turcia a devenit, de asemenea, un centru cheie pentru importurile indirecte de bunuri sancţionate de care are nevoie Rusia şi un ajutor pentru Putin în menţinea legăturilor globale ale ţării sale.

Ce primeşte Turcia: În timp ce a luat partea Ucrainei în război, Erdogan a refuzat să se alăture sancţiunilor impuse Rusiei, care este un furnizor important de gaze pentru Turcia şi care îşi construieşte prima centrală nucleară. Industriile turismului şi agriculturii din Turcia se bazează în mare măsură pe piaţa rusă. Erdogan s-a poziţionat ca un mediator autodeclarat între Ucraina şi Rusia, ajutând la intermedierea unor înţelegeri privind transporturile de cereale şi schimburile de prizonieri.

Iran

Ce primeşte Rusia: Rusia a apelat la Iran pentru drone care să o ajute în războiul său din Ucraina şi construieşte o rută comercială cu Teheranul care face legătura cu India şi care ar putea contribui la slăbirea impactului sancţiunilor internaţionale. Oficialii ruşi şi iranieni au discutat despre impulsionarea cooperării financiare şi bancare pentru a atenua presiunea sancţiunilor, pe măsură ce Moscova învaţă din experienţa Teheranului de decenii în izolare.

Ce primeşte Iranul: Iranul caută în Rusia arme, inclusiv sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă, pentru a înlocui echipamentele învechite. De asemenea, s-a bazat pe Moscova pentru construirea centralei nucleare Bushehr. Teheranul şi Rusia l-au susţinut pe preşedintele Bashar al-Assad în războiul din Siria şi împărtăşeşte ostilitatea Moscovei faţă de prezenţa SUA în Orientul Mijlociu.

India

Ce primeşte Rusia: India, al treilea mare consumator de ţiţei din lume, a fost un cumpărător important de petrol rusesc la preţ redus de la invazia din Ucraina, dar aplicarea mai strictă a sancţiunilor americane care încearcă să blocheze fluxul de petrodolari către cuferele Kremlinului perturbă acum livrările. Relaţia cu India conferă legitimitate Rusiei în timp ce face curte aşa-numitului Sud Global.

Ce primeşte India: Petrol la preţ redus, dar Rusia este, de asemenea, un furnizor de arme de încredere şi de lungă durată. Moscova a fost dispusă să ajute naţiunea sud-asiatică folosindu-şi dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a susţine interesele indiene. Legăturile puternice cu Rusia asigură, de asemenea, o contrabalansare faţă de alte mari puteri globale, ajutând India să-şi menţină autonomia strategică.

Brazilia

Ce primeşte Rusia: Rusia beneficiază din punct de vedere diplomatic de legăturile cu cea mai mare economie din America Latină şi de leadershipul relativ pe care îl are în regiune. Brazilia este membru fondator, alături de Rusia, al grupului de ţări BRICS. Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a încercat până acum să îşi poziţioneze ţara ca o naţiune neutră care poate menţine legături atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina şi a respins în mod repetat apelurile de a trimite arme la Kiev, argumentând că strategia SUA şi a Uniunii Europene subminează perspectiva unei soluţii negociate.

Ce primeşte Brazilia: Pe plan comercial, Brazilia primeşte importuri de îngrăşăminte ruseşti, precum şi motorină şi produse petroliere. Mai important, Brazilia primeşte un partener în eforturile de remodelare a ordinii globale conduse de SUA; Lula a făcut mult timp presiuni pentru reformarea instituţiilor globale, precum FMI, pentru a le face mai reprezentative pentru Sudul global. Dar chiar şi în afară de Lula, liderii brazilieni au găsit de mult timp în Rusia un aliat sigur şi necritic.

Ungaria

Ce primeşte Rusia: Guvernul premierului Viktor Orban a menţinut legături strânse cu Putin, liderul ungar întâlnindu-se cu omologul său rus la Beijing în octombrie anul trecut. Acest lucru i-a oferit lui Putin un aliat în cadrul UE, care a blocat în diverse moduri ajutorul financiar pentru Ucraina, a ameninţat să blocheze negocierile de aderare a Kievului la blocul comunitar şi chiar a întârziat cu mai mult de un an aderarea Suediei la NATO.

Ce primeşte Ungaria: Energie. Ungaria este una dintre puţinele naţiuni din UE care încă mai primeşte gaz rusesc, iar corporaţia nucleară rusă Rosatom îşi păstrează un rol principal în extinderea singurei sale centrale atomice. Între timp, Orban, care a declarat un brand de "democraţie iliberală", primeşte sprijin pentru alternativa sa ideologică la ordinea internaţională condusă de SUA.

Africa de Sud

Ce primeşte Rusia: Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a refuzat să îl condamne pe Putin pentru război sau să susţină rezoluţiile ONU care cenzurează Moscova pentru invazie. Cele două naţiuni sunt ambele membre ale BRICS, iar forumurile sale au oferit liderilor lor ocazia de a interacţiona în mod regulat. Ramaphosa l-a convins pe Putin să sară peste un summit BRICS de la Johannesburg anul trecut şi să participe virtual în schimb, evitând astfel ca Pretoria să fie nevoită să decidă dacă îl va aresta în baza mandatului CPI.

Ce primeşte Africa de Sud: În timp ce schimburile comerciale dintre Rusia şi Africa de Sud sunt neglijabile, cele două ţări au legături istorice de lungă durată care provin din poziţia proactivă pe care Uniunea Sovietică a adoptat-o împotriva guvernării minorităţii albe. O serie de membri de rang înalt ai Congresului Naţional African au căutat refugiu şi au urmat cursuri de pregătire militară în Rusia în perioada apartheidului. Companiile ruseşti au fost în cursă pentru a construi noi centrale nucleare în Africa de Sud în timpul mandatului fostului preşedinte Jacob Zuma, dar planurile de emitere a unui contract au fost îngheţate de la preluarea mandatului de către Ramaphosa în 2018 din cauza costurilor.

Rusia a încercat, de asemenea, să intre în Africa prin asistenţă în domeniul securităţii, arme şi cereale - livrări de alimente care, în parte, au fost întrerupte din cauza faptului că războiul său din Ucraina ameninţa transportul maritim din Marea Neagră. La rândul său, Rusia doreşte să aibă acces la pieţe şi la noi aliaţi care pot atenua impactul sancţiunilor şi să-şi extindă influenţa militară în detrimentul puterilor occidentale.

O prietenie înfloritoare cu dictatorul comunist nord-coreean Kim Jong-un a adus, de asemenea, beneficii Rusiei. SUA, Coreea de Sud şi alţii susţin că Phenianul trimite cantităţi masive de proiectile de artilerie, precum şi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi cu capacitate nucleară. În schimb, Rusia este acuzată că furnizează acestuia alimente, materii prime şi piese folosite în fabricarea armelor. De asemenea, Rusia s-a opus prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU pentru a extinde un grup de experţi care raportează evoluţia arsenalului nuclear nord-coreean.

Alte ţări, precum Emiratele Arabe Unite, unde zeci de mii de ruşi au ajuns după izbucnirea războiului, şi Egiptul, precum şi vechi aliaţi precum Venezuela şi Cuba au menţinut, de asemenea, legăturile.

Deocamdată, în pofida eforturilor SUA şi ale aliaţilor săi, Rusia nu este o ţară chiar izolată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor