Cablurile submarine, tot mai vulnerabile la actele de spionaj şi sabotaj din partea navelor chineze

Cabluri submarine (Getty Images)
Redacţia
20.05.2024

Oficialii Departamentului de Stat au discutat cu o echipă de reporteri de la Wall Street Journal despre riscurile crescânde la care ar putea fi expuse cablurile de telecomunicaţii subacvatice în faţa eventualelor acţiuni de spionaj.

Îngrijorările oficialilor au apărut când o firmă chineză controlată de stat, SB Submarine Systems, care se ocupă de repararea cablurilor subacvatice, a ascuns în mod inexplicabil şi repetat datele de localizare ale navei sale din cadrul serviciilor de urmărire radio şi prin satelit. Aceştia au declarat că a ascunde poziţia navei „sfidează orice explicaţie simplă”.

Avertismentele privind potenţialul spionaj sau chiar sabotaj al cablurilor subacvatice vin la aproape trei luni după ce cablurile de telecomunicaţii subacvatice care leagă Europa şi Asia au fost „avariate” în Marea Roşie, între Jeddah, Arabia Saudită şi Djibouti, Africa de Est.

„Forţa Qods operează o navă de spionaj numită 'Behsad', care se află în Golful Aden, nu departe de locul unde au fost secţionate cablurile subacvatice. Această navă transportă foarte probabil o componentă specială de război subacvatic a Forţei Qods, mai mult decât capabilă să efectueze un atac asupra cablurilor subacvatice”, declara pe atunci David Asher, cercetător senior la Hudson Institute.

Un oficial american din domeniul apărării, familiarizat cu aceste informări, a avertizat recent giganţii din Silicon Valley, cum ar fi Google şi Meta Platforms, cu privire la pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă China când vine vorba despre cablurile submarine deţinute de SUA, menţionând SB Submarine Systems, cu sediul la Shanghai.

WSJ a oferit mai multe detalii despre firma chineză de întreţinere care repară liniile de internet secţionate. Potrivit publicaţiei amintite, oficiali de rang înalt ai administraţiei Biden au primit, de asemenea, informări în ultimele luni cu privire la pericolul pe care îl reprezintă companiile chineze, inclusiv SBSS, care lucrează la repararea cablurilor submarine.

„Securitatea cablurilor subacvatice se bazează pe capacitatea entităţilor de încredere de a le construi, întreţine şi repara într-un mod transparent şi sigur”, a declarat Consiliul Naţional de Securitate într-un comunicat, menţionând că urmărirea prin satelit a navelor „este una dintre măsurile care susţin monitorizarea şi siguranţa acestora”.

Săpând mai adânc în SBSS, datele de la Sayari, un furnizor de informaţii de top privind riscurile lanţului de aprovizionare arată o reţea de conexiuni pe care compania chineză le are, inclusiv mai mulţi factori de risc majori.

Unul dintre aceşti factori de risc include "posibila deţinere (minoritară, majoritară sau în totalitate) de către" Global Marine Systems Ltd., care este "listată în lista companiilor din cadrul Departamentului de Trezorerie al SUA Non-SDN Chinese Military-Industrial Complex Companies", afirmă Sayari pe platforma sa online.

Datele Sayari arată că SBSS este "posibil deţinută (minoritar, majoritar sau în totalitate) de o entitate sancţionată [...] cu un procent de 10% sau mai mare" de către China United Network Communications Group Co.

Una dintre navele în cauză se numeşte "Bold Maverick" şi şi-a activat şi dezactivat periodic transponderul de date în apropierea zonelor cu cabluri submarine, ceea ce continuă să îngrijoreze oficialii americani din domeniul apărării.

Oficialii din domeniul apărării şi marile firme de tehnologie sunt din ce în ce mai îngrijorate de companii precum SBSS care interceptează sau chiar secţionează cablurile submarine.

Incidentul de întrerupere a cablurilor din Marea Roşie de la începutul acestui an a fost cel mai recent semnal de alarmă cu privire la aceste riscuri emergente pentru securitatea naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor