Erupţia muntelui Ibu din Indonezia determină evacuarea a şapte sate [Video]

Muntele Ibu a erupt sâmbătă, 18 Mai, trimiţând cenuşă spre înaltul cerului la 4 km înălţime, în timp ce fulgere purpurii luminau în jurul craterului său
Redacţia
20.05.2024

Un vulcan de pe îndepărtata insulă indoneziană Halmahera a erupt în mod spectaculos, aruncând pe cer un nor de cenuşă gri, iar oamenii din şapte sate din apropiere au fost evacuaţi, au anunţat duminică autorităţile, potrivit Reuters.

Sursa citată înformează că Muntele Ibu a erupt sâmbătă seara, trimiţând cenuşă la 4 km înălţime, în timp ce dâre de fulgere purpurii au luminat în jurul craterului său, potrivit informaţiilor şi imaginilor împărtăşite de agenţia de vulcanologie din Indonezia.

O echipă comună formată din poliţie, armată şi oficiali de căutare şi salvare a fost trimisă în zonă pentru a evacua locuitorii din satele din jur, a precizat Abdul Muhari, de la agenţia de atenuare a dezastrelor, într-o declaraţie.

Fotografii împărtăşite de agenţia pentru dezastre au arătat autorităţile ajutând persoanele în vârstă, în timp ce alţi locuitori au fost mutaţi în camioane şi cazaţi în corturi de urgenţă pentru noapte.

Agenţia nu a oferit informaţii despre câte persoane au fost mutate, dar autorităţile au recomandat ca o rază de şapte kilometri să fie curăţată.

Agenţia de vulcanologie din Indonezia a ridicat joi nivelul de alertă al vulcanului la cel mai înalt nivel, după ce Ibu a erupt de mai multe ori la începutul acestei luni.

Activităţile din Ibu urmează unei serii de erupţii ale diferiţilor vulcani din Indonezia, care se află pe "Cercul de Foc" al Pacificului şi are 127 de vulcani activi.

Inundaţiile fulgerătoare şi fluxul de lavă rece de la Muntele Marapi, unul dintre cei mai activi din provincia Sumatra de Vest, au acoperit mai multe districte din apropiere în urma ploilor torenţiale din 11 mai, provocând moartea a peste 60 de persoane.

În ultimele săptămâni, vulcanul Ruang din Sulawesi de Nord a erupt, de asemenea, aruncând lavă incandescentă. Erupţia a determinat autorităţile să evacueze peste 12.000 de persoane de pe o insulă din apropiere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor