Ministrul de interne al Slovaciei: Este posibil ca agresorul premierului Fico să nu fi acţionat singur

Juraj Cintula - autorul tentativei de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico (Slovački Branci)
Redacţia
20.05.2024

Este posibil ca suspectul în tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico să nu fi fost doar un "lup singuratic", aşa cum se credea până acum, a declarat duminică ministrul de Interne, în timp ce serviciile de securitate încearcă să facă lumină asupra unui atac care a provocat un şoc în Europa, relatează Reuters.

Fico nu mai este în pericol iminent, dar se află în continuare în stare gravă după ce a fost lovit miercuri de patru gloanţe, aceasta fiind prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european din ultimii peste 20 de ani.

Incidentul a evidenţiat polarizarea profundă a politicii în această ţară central-europeană de 5,4 milioane de locuitori.

Citiți și Agresorul lui Robert Fico: Un poet care a avut legături cu o grupare ultranaţionalistă şi pro-rusă

Ministrul de Interne, Matus Sutaj Estok, a declarat că a fost înfiinţată o echipă de anchetă, care va analiza, de asemenea, dacă suspectul a acţionat ca parte a unui grup de persoane care s-au încurajat reciproc să comită un asasinat.

Un factor care sugerează implicarea altor persoane a fost faptul că au fost şterse de pe internet comunicaţiile suspectului după două ore de la tentativa de asasinat, dar nu de către suspect şi, probabil nici de soţia lui, a declarat Estok.

Acest lucru indică faptul că "este posibil ca infracţiunea să fi fost comisă de un grup de persoane", a declarat Estok într-o conferinţă de presă.

Citiți și Cum a transformat Robert Fico Slovacia într-unul dintre puţinii aliaţi ai Rusiei

Duminică, vicepremierul Robert Kalinak a declarat că viaţa lui Fico nu mai este în pericol imediat, dar starea sa era încă prea gravă pentru a fi mutat la un spital din capitala Bratislava.

"Cel mai rău lucru de care ne temeam (nu s-a întâmplat), cel puţin pentru moment", a declarat Kalinak într-o conferinţă de presă în faţa spitalului unde Fico este tratat în oraşul Banska Bystrica, din centrul Slovaciei.

"Suntem cu toţii un pic mai calmi. Spuneam că vrem să ne apropiem de un prognostic pozitiv, cred că putem spune că suntem cu un pas mai aproape de acest lucru", a adăugat el.

Citiți și "Slovacii au dat un exemplu cam ce trebuie făcut cu Donald Tusk” - Premierul polon, ameninţat după atacul asupra lui Fico


Suspectul a fost acuzat de tentativă de omor

Tribunalul penal de specialitate slovac a decis sâmbătă că suspectul, identificat de procurori ca fiind Juraj C., va rămâne în arest după ce a fost acuzat de tentativă de omor.

Presa locală de ştiri relatează că suspectul este un fost agent de securitate la un centru comercial, în vârstă de 71 de ani, şi autor a trei colecţii de poezii.

Nu a fost făcută publică nicio declaraţie oficială de către suspect sau de vreun avocat care îl reprezintă.

Estok a declarat joi că suspectul a fost furios din cauza politicii guvernului faţă de Ucraina. Guvernul lui Fico a pus capăt sprijinului militar oficial pentru Ucraina şi a adoptat o poziţie mai pro-rusă în privinţa conflictului decât majoritatea partenerilor din Uniunea Europeană.

Guvernul a declarat că suspectul s-a radicalizat după ce aliatul lui Fico, Peter Pellegrini, a câştigat alegerile prezidenţiale de luna trecută şi că acesta ar fi spus poliţiei despre nemulţumirea sa faţă de reformele guvernului în ceea ce priveşte procuratura şi mass-media publică - criticate atât de opoziţie, cât şi de Comisia Europeană.

Citiți și Agresorul care l-a împuşcat pe premierul slovac riscă închisoare pe viaţă. E acuzat de crimă cu premeditare

Diviziuni

Tentativa de asasinat a dus la apeluri din partea întregului spectru politic slovac la calmarea tensiunilor şi la o atenuare a retoricii adesea aprige care a marcat dezbaterea publică din ultimii ani.

Joi, preşedintele ales Pellegrini şi fostul preşedinte Zuzana Caputova, un critic al lui Fico, care urmează să predea funcţia supremă în iunie, au făcut apel la unitate şi au invitat liderii partidelor politice ale naţiunii să participe la o masă rotundă de discuţii.

Totuşi, într-o înregistrare video postată duminică pe pagina sa de Facebook, Pellegrini a declarat că probabil acum nu este momentul potrivit pentru astfel de discuţii, după ce partidul de guvernământ al lui Fico a exprimat, de asemenea, îndoieli cu privire la organizarea lor acum.

Citiți și Premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat după o şedinţă de guvern

"Ultimele zile şi conferinţe de presă ne-au arătat că unii politicieni sunt pur şi simplu incapabili de o auto-reflecţie elementară chiar şi după o astfel de tragedie", a afirmat Pellegrini.

Guvernul şi opoziţia au făcut schimb de acuzaţii privind stimularea diviziunilor în cadrul societăţii. Liderul partidului de opoziţie Slovacia Progresistă, Michal Šimečka, a afirmat, într-o declaraţie, că îi pare rău că unele partide au respins discuţiile la masa rotundă şi că încă mai crede că acestea ar putea avea succes.

Poliţia slovacă a declarat duminică că a arestat trei persoane pentru postări pe reţelele de socializare care îşi exprimau aprobarea faţă de tentativa de asasinat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor