Fostul angajat al Boeing, martor cheie într-un proces legat de problemele de calitate ale avioanelor, s-a sinucis

Avion Boeing. (BEN STANSALL/AFP/Getty Images)
Bill Pan
20.05.2024

Departamentul de poliţie din Charleston, Carolina de Sud, a finalizat ancheta privind moartea fostului angajat al Boeing John Barnett, care ar fi putut juca un rol important într-un proces legat de problemele de calitate ale producătorului de avioane de pasageri.

Într-o declaraţie furnizată publicaţiei The Epoch Times, poliţia din Charleston a declarat că nu a identificat nicio dovadă care să contrazică constatările iniţiale potrivit cărora Barnett a murit din cauza unei "aparente răni prin împuşcare autoprovocate".

Poliţia a fost trimisă în dimineaţa zilei de 9 martie pentru a efectua o verificare la un hotel Holiday Inn unde Barnett, în vârstă de 62 de ani, era cazat în timp ce se pregătea pentru cazul său împotriva gigantului aerospaţial. El a fost descoperit stând într-un vehicul şi având o "rană prin împuşcare la cap", cu un caiet care conţinea ceea ce semăna cu un "bilet de sinucidere" aflat pe scaunul pasagerului.

"Nu au fost găsite dovezi de intrare forţată şi nu existau semne de luptă fizică în interiorul vehiculului. Cheia de la vehicul a fost descoperită în buzunarul pantalonilor domnului Barnett", a precizat departamentul de poliţie.

De asemenea, poliţia a examinat vehiculul lui Barnett şi a recuperat un pistol Smith & Wesson, un proiectil care "a provocat deteriorarea din plafon" şi un tub de cartuş tras. Aceste obiecte au fost evaluate din punct de vedere medico-legal de către Departamentul de arme de foc al Diviziei de aplicare a legii din Carolina de Sud.

"Examinările au concluzionat că proiectilul recuperat a fost descărcat din pistolul Smith & Wesson, care era înregistrat pe numele domnului Barnett. În plus, în timpul autopsiei, a fost documentată traiectoria traseului rănii. Toate constatările au fost în concordanţă cu o rană prin împuşcare autoprovocată", se arată într-un raport din 16 mai, împărtăşit cu The Epoch Times de Charleston County Coroner's Office.

Potrivit Biroului medicului legist, camerele de supraveghere din parcarea hotelului au arătat în permanenţă vehiculul lui Barnett pe tot parcursul serii de 8 martie până în dimineaţa zilei de 9 martie.

"Din momentul în care vehiculul a fost împins cu spatele în locul de parcare şi până când Departamentul de Pompieri din Charleston a intrat în vehicul, nicio altă persoană nu a fost văzută intrând sau ieşind din vehiculul domnului Barnett", a precizat biroul legistului în raportul său.

"O analiză a dosarelor medicale şi interviurile cu familia, avocaţii şi profesioniştii din domeniul sănătăţii ale domnului Barnett au arătat că domnul Barnett era supus unui stres cronic în contextul procesului, suferea de anxietate şi de tulburare de stres post-traumatic şi era îndurerat de moartea soţiei sale", se arată în raportul medicului legist.

"În timpul petrecut în Charleston, avocaţii săi au raportat că domnul Barnett a discutat despre creşterea dozei de medicamente împotriva anxietăţii. Scrierile găsite în vehicul au fost examinate de Departamentul de Poliţie din Charleston şi au găsit doar amprentele domnului Barnett pe caiet. Scrierile conţineau informaţii cunoscute doar de familia sa", a continuat acesta.

"Cauza morţii a fost stabilită ca fiind: Rană prin împuşcare la cap. Modalitatea de deces este cel mai bine considerată: 'Sinucidere'", a concluzionat raportul medicului legist.

Barnett, care a lucrat mai mult de 30 de ani la Boeing înainte de a se pensiona în 2017, devenise un critic vocal al practicilor de siguranţă şi de calitate a producţiei companiei. La momentul decesului său, el era un martor cheie într-un proces, în care susţinea că gigantul aerospaţial s-a răzbunat pe el pentru ca şi-a exprimat îngrijorarea în faţa Departamentului Muncii din SUA.

"Suntem întristaţi de decesul domnului Barnett, iar gândurile noastre se îndreaptă către familia şi prietenii săi", a afirmat Compania Boeing într-o declaraţie transmisă la vremea respectivă publicaţiei The Epoch Times.

Decesul lui Barnett, care a efectuat verificări de siguranţă şi a supravegheat producţia de aeronave în timp ce lucra la Boeing ca manager de calitate, a survenit pe fondul unei campanii publice intense declanşate de un incident petrecut pe 5 ianuarie, când un panou care acoperea o uşă nefolosită s-a desprins de un avion Alaska Airlines 737 Max 9 în timpul zborului.

Potrivit unui raport al Consiliului Naţional pentru Siguranţa Transporturilor, această defecţiune tehnică în aer a avut loc pentru că lipseau cele patru şuruburi care ar fi trebuit să ţină panoul la locul lui. Incidentul a determinat Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) să blocheze la sol toate 737 Max 9, să ordone "inspecţii sporite" ale avioanelor şi să deschidă o anchetă pentru a vedea dacă nu cumva compania a eşuat în asigurarea standardelor de siguranţă corespunzătoare în producţie.

Barnett a susţinut că incidentul din 5 ianuarie s-ar putea să nu fi fost un eveniment izolat.

"Aceasta nu este o problemă a 737; este o problemă a Boeing", a declarat el pentru TMZ în ianuarie, când a fost întrebat dacă se poate avea încredere în 737.

"Ştiu că FAA intră şi face verificări şi inspecţii pentru a se asigura că închiderile uşilor de pe 737 sunt instalate corect şi că elementele de fixare sunt depozitate corespunzător", a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor