Netanyahu, strâns cu uşa de doi miniştri de top cu privire la situaţia din Gaza. Guvernul de coaliţie stă să se destrame

Benjamin Netanyahu (Amos Ben Gershom/GPO via Getty Images)
Redacţia
20.05.2024

Tensiunile din cadrul guvernului israelian au explodat, după ce ministrul Apărării, Yovav Gallant, l-a chemat la începutul acestei săptămâni pe premierul Benjamin Netanyahu şi i-a dat un ultimatum, cerând ca un plan pentru Gaza de după război să fie elaborat şi supus aprobării guvernului.

"Îi cer premierului Benjamin Netanyahu să ia o decizie şi să declare că Israelul nu va stabili un control civil asupra Fâşiei Gaza, că Israelul nu va stabili o guvernare militară în Fâşia Gaza şi că o alternativă de guvernare la Hamas în Fâşia Gaza va fi elaborată imediat", a declarat recent Gallant.

Mai mult, Washingtonul susţine campania de presiune a lui Gallant împotriva lui Netanyahu.

"Împărtăşim îngrijorarea ministrului Apărării că Israelul nu a elaborat niciun plan pentru a deţine şi a guverna teritoriul pe care IDF [Forţele de Apărare Israeliene] îl eliberează, permiţând astfel Hamas să se regenereze în acele zone. Aceasta este o preocupare, deoarece obiectivul nostru este să vedem Hamas înfrântă", a declarat pentru The Hill un înalt oficial al administraţiei Biden.

Gallant a emis prima dată acuzaţia cu câteva zile în urmă, dar în weekend Axios a raportat că a fost emis un program.

A fost rândul ministrului Benny Gantz să crească presiunea, susţinând poziţia lui Gallant. Gantz, un membru notabil al cabinetului de război al Israelului, i-a dat sâmbătă un ultimatum premierului Benjamin Netanyahu şi a declarat că partidul său va părăsi guvernul dacă cabinetul nu aprobă o strategie pentru războiul din Gaza până la 8 iunie.

Gantz s-a plâns în discursul de sâmbătă că adepţii liniei dure din coaliţia lui Netanyahu "duc Israelul la zid" - o referire la miniştrii Itamar Ben Gvir şi Betzalel Smotruch. Gantz a ameninţat că se va retrage din fragila coaliţie guvernamentală, ceea ce ar putea duce la prăbuşirea acesteia.

Nu a fost nevoie de mult timp în weekend pentru ca premierul să emită o declaraţie prin care să-i sfideze atât pe propriii miniştri de top, cât şi Washingtonul.

Biroul premierului israelian a respins ameninţarea lui Gantz într-o nouă declaraţie.

"Condiţiile puse de Benny Gantz sunt cuvinte răsuflate al căror sens este clar: sfârşitul războiului şi o înfrângere a Israelului, abandonarea majorităţii ostaticilor, lăsarea intactă a Hamas şi înfiinţarea unui stat palestinian", a declarat acesta.

Netanyahu a mai pus la îndoială hotărârea lui Gantz şi a aliaţilor săi politici de a duce misiunea până la capăt.

"Premierul Netanyahu consideră că guvernul de urgenţă este important pentru atingerea tuturor obiectivelor războiului, inclusiv întoarcerea tuturor ostaticilor noştri, şi se aşteaptă ca Gantz să îşi clarifice poziţiile faţă de public cu privire la aceste chestiuni", a continuat declaraţia.

Gantz a ripostat apoi din nou în replică la biroul lui Netanyahu, spunând că premierul nu ar trebui "să tragă de timp de frica extremiştilor din guvernul său".

Criticii lui Netanyahu l-au acuzat pe liderul israelian că, până la urmă îşi pune propria supravieţuire politică mai presus de adevăratele interese de securitate ale Israelului. Ei au acuzat că stimulentul său este de a prelungi conflictul şi că acest lucru dăunează şi mai mult cauzei aducerii ostaticilor acasă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor