Sky News Australia - O bază de date de două milioane de membri ai Partidului Comunist Chinez dezvăluie operaţiunile din străinătate ale regimului

Cadrele Partidului au infiltrat companii cheie din Ocident.
hacker
hacker

La doar câteva zile după ce canalul de televiziune NTD a publicat un videoclip în care adjunctul Departamentului de relaţii internaţionale de la cea mai prestigioasă universitate din Beijing se laudă că regimul comunist are prieteni în sânul clasei conducătoare din SUA, relaţiile Chinei cu occidentalii sunt puse la încercare de o nouă dezvăluire.

Videoclipul respectiv a avut drept rezultat izbucnirea - imediată - a unui scandal privind spionajul chinez, care implică unul dintre detractorii cei mai vehemenţi ai lui Donald Trump - Eric Swalwell - iar publicaţia care l-a declanşat este Axios, care nu poate fi bănuită de partizanat pro-Trump.

Citiţi şi Raport: Partidul Comunist Chinez finanţează think tank-uri din Washington - Brookings Institution, Atlantic Council, Center for American Progress. Mai toată crema

Acum, canalul de televiziune Sky News Australia raportează o scurgere de informaţii a unei baze de date de aproape două milioane de membri ai Partidului Comunist Chinez care trăiesc şi lucrează în întreaga lume - împreună cu o listă de aproape 80 de mii de organizaţii de Partid fondate la nivel de companie.

Deşi aceasta nu este o listă cu spioni, noile dezvăluiri vor arunca, probabil, lumină asupra programului de influenţă globală pe care l-a construit în timp regimul comunist - folosind corupţia occidentală, dar şi agende dintre cele mai obscure.

Raportul întăreşte suspiciuni apărute în 2018, când o serie de documente interne scurse dezvăluia că reformele militare ale Chinei aveau drept principiu „gestionarea unei crize, apariţia unui conflict, câştigarea unui război”, dar şi depăşirea forţei militare a SUA.

Citiţi şi Corporaţie implicată în construirea unei reţele de monitorizare în China produce şi permise de conducere în SUA

„Pe măsură ce ne deschidem şi extindem interesele naţionale dincolo de graniţe, avem nevoie disperată de o protecţie cuprinzătoare a securităţii noastre în întreaga lume”, se menţiona în documentele scurse, care adăugau că o armată puternică este cea mai bună modalitate de a "scăpa de obsesia acestui război inevitabil între o putere emergentă şi una existentă".

După cum a transmis postul australian de televiziune ABC în septembrie, o companie chineză având legături cu reţelele militare şi de informaţii din Beijing a adunat o vastă bază de date cu informaţii personale detaliate despre mii de australieni, inclusiv personaje proeminente şi influente.

Acum, o bază de date de 2,4 milioane de persoane, inclusiv peste 35.000 de australieni, a fost obţinută şi scursă de la compania Zhenhua Data din Shenzhen, despre care se crede că este folosită de Ministerul Securităţii de Stat - agenţia care se ocupă atât de reprimarea brutală a dizidenţilor, cât şi de activităţile de spionaj şi contra-spionaj, printre altele.

Zhenhua se laudă că are Armata Populară de Eliberare şi Partidul Comunist Chinez printre principalii săi clienţi.

Informaţiile colectate includ date de naştere, adrese, starea civilă, precum şi fotografii, asociaţii politice, rude şi acte de identitate.

Directorul executiv al companiei Zhenhua, Wang Xuefeng, fost angajat IBM, a folosit aplicaţia chineză de socializare WeChat pentru activităţi care ţin de „războiul hibrid” prin manipularea opiniei publice şi „războiului psihologic”.

Sky News Australia susţine că scurgerea este o încălcare semnificativă a securităţii care l-ar putea încurca pe Xi Jinping, menţionând că datele au fost extrase de pe un server din Shanghai de disidenţi şi denunţători chinezi, în aprilie 2016, care au folosit datele în scopuri de contraspionaj.

„Baza de date a fost apoi divulgată la mijlocul lunii septembrie către nou-formatul grup internaţional, Alianţa Interparlamentară pentru China - un grup format din 150 de parlamentari din întreaga lume.

„Apoi datele au fost furnizate unui consorţiu internaţional format din patru organizaţii media, The Australian, The Sunday Mail din Marea Britanie, De Standaard în Belgia şi un editor suedez, pentru a le analiza - în ultimele două luni”.

TimesNowNews.com raportează că analiza datelor a relevat, de asemenea, că:

... peste 600 de membri ai Partidului lucrau la 19 sucursale ale băncilor britanice precum HSBC şi Standard Chartered în 2016.

În mod similar, giganţii farmaceutici Pfizer şi AstraZeneca, implicaţi acum în dezvoltarea vaccinurilor împotriva coronavirusului, au angajat 123 de oameni loiali Partidului Comunist Chinez.

Contractori mari în domeniul apărării precum Airbus, Boeing şi Rolls-Royce au angajat, de asemenea, sute de membri de Partid.

Sky News a adăugat că, „este demn de remarcat faptul că nu există nicio sugestie că aceşti membri au spionat - dar întrebarea este dacă Australia sau aceste companii ştiau de faptul că aceştia sunt membri ai Partidului. Iar dacă da, întrebarea este dacă au fost luate măsuri pentru a-şi proteja datele şi oamenii”.

Însă, aşa cum a raportat ABC în septembrie, un ofiţer de informaţii Five Eyes, care foloseşte pseudonimul Enea, a analizat datele şi a descris tehnica drept „culegere de informaţii mozaic” - obţinând vaste secţiuni de informaţii dintr-o mare varietate de surse.

"Piesele individuale de informaţie sunt ca nişte piese dintr-un puzzle, care au sens atunci când sunt aranjate în modul corect", a menţionat Enea.

El a susţinut că este un mod diferit de a colecta informaţii decât cel folosit de agenţiile occidentale.

Noul scandal confirmă, dacă mai era nevoie, comentariile recente ale secretarului de stat american Mike Pompeo, care a criticat China pentru furtul de secrete comerciale şi proprietate intelectuală, susţinând că Partidul Comunist din China este „ameninţarea principală a timpului prezent”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii