Corporaţie implicată în construirea unei reţele de monitorizare în China produce şi permise de conducere în SUA

Big Tech-ul a colectat cantităţi fără precedent de date personale de la milioane de oameni. În acelaşi timp, a fost construit un sistem de supraveghere totală: recunoaştere facială, scanare biometrică, supraveghere a telefoanelor mobile şi stocarea unor cantităţi imense de informaţii, conform unui articol publicat de ActivistPort.
(Getty Images)

Sunt publicate tot mai multe articole despre supravegherea tot mai mare din partea statului, dar nu auzim prea multe despre unele dintre corporaţiile multinaţionale gigantice care ajută la construirea şi susţinerea infrastructurilor fizice necesare pentru această supraveghere.

Idemia (fostă Morpho) este o corporaţie multinaţională în valoare de miliarde de dolari şi este responsabilă pentru construirea unei porţiuni semnificative a sistemelor biometrice de supraveghere şi securitate din lume, operând în aproximativ 70 de ţări. Unii clienţi americani ai companiei sunt Departamentul Apărării, Departamentul Securităţii Interne (Homeland Security) şi FBI.

Website-ul companiei susţine că Morpho „a construit şi administrat baze de date ale unor populaţii întregi” timp de mulţi ani.

De pe site-ul companiei Idemia: „Morpho a construit şi administrat baze de date ale unor populaţii întregi, pentru guverne, agenţii de aplicare a legii şi alte organisme guvernamentale din întreaga lume, fie că este vorba de programe pentru codul numeric personal, carduri de sănătate, carduri bancare sau chiar permise de conducere.

În SUA, Idemia este implicată în crearea permiselor de conducere emise de stat în 42 de state americane.

În prezent, Idemia face teste pentru permise de conducere digitale în SUA, iar Delaware şi Iowa se numără printre cele cinci state implicate în acest an în respectivele testări. Cu ajutorul unui permis de conducere digital, organele legii vor putea fi capabile să “ping”-uiască wireless smartphone-ul unui şofer pentru a-i verifica permisul. Mişcarea face parte dintr-un curent mai amplu care vizează plăţile fără numerar.

Idemia asistă China şi India la construirea de sisteme de supraveghere şi identificare, făcând trafic cu cantităţi imense de date biometrice în toată lumea.

În China, Idemia a ajutat la construirea sistemul uriaş de scanare şi supraveghere biometrică ce este folosit pentru a-i ţine pe cetăţenii chinezi sub cizma regimului comunist.

Conform site-ului companiei: „Cu ajutorul biroului de vânzări din Hong Kong, Morpho oferă servicii şi soluţii în domeniul identităţii digitale şi a tranzacţiilor smart. Lider mondial în identificarea biometrică, Morpho furnizează sisteme de identificare forţelor de poliţie chineze şi agenţiilor guvernamentale chineze însărcinate cu imigraţia”.

„Morpho a mai furnizat sisteme de recunoaştere facială agenţiilor de poliţie din Shanghai, Tianjin, Heilongjiang, Jilin, Jiangxi, Guangzhou şi Wenzhou.”

În India, controversatul sistem de carduri naţionale de identitate Aadhaar se bucură de asemenea de suportul Idemia prin intermediul Safran Identity & Security, acum parte a acestei companii. Idemia a susţinut că este „însărcinată cu administrarea tuturor aspectelor tehnologice ale sistemului Aadhaar”.

Aadhaar este un program fără precedent care are rolul de a număra toate persoanele care locuiesc în India şi de a atribui fiecărei persoane un număr unic de identificare. Iar Morpho este una dintre companiile alese să facă parte din acest program.

Un tipar tulburător de similar este urmărit în SUA. Marile companii hi-tech (Google, Apple, Facebook) au colectat deja majoritatea datelor personale ale utilizatorilor lor. De asemenea, aceste companii au absorbit aproximativ 90% din traficul de Internet şi acum se aliază în mod deschis cu politicile comuniste chineze.

Facebook a început să clasifice “gradul de încredere” de care dau dovadă utilizatorii de pe platforma sa. În acelaşi timp, alte companii majore precum Apple şterg conţinutul la cererea guvernul comunist chinez.

Între emiterea de permise de conducere de către Idemia cetăţenilor americani şi colectarea datelor de către Big Tech, SUA se află la un pas distanţă de crearea unui sistem de identificare naţională complet integrat şi a unui sistem de rating social care să îl însoţească. Şi această situaţie periculoasă nu se va limita doar la SUA.

Pe moment, SUA nu dispune de un program susţinut de guvern precum este în cazul Chinei. Totuşi, dacă situaţia rămâne necontrolată, un sistem de credite sociale ar putea fi introdus din cauza omniprezenţei influenţei marilor giganţi hi-tech.

Idemia construieşte infrastructura unei reţele masive la nivel global pentru supraveghere biometrică. Iar cererea noastră, a cetăţenilor, pentru “comoditate” – cu privire la Internet wireless, tranzacţii sau cumpărături efectuate fără carduri bancare sau numerar etc. – ne împinge direct în braţele Big Tech-ului şi a sistemului masiv de monitorizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură