Situaţia lui Assange, “neobişnuit de dificilă”. Ecuadorul îl poate evacua oricând de la ambasada din Londra
alte articole
Este posibil ca Julian Assange să se afle la finalul şederii sale în ambasada ecuadoriană din Londra, întrucât fondatorul WikiLeaks ar putea fi evacuat “în orice clipă”, potrivit CNN, care a citat surse familiare cu această problemă.
În timp ce Assange a declarat că, în prezent, poziţia sa în ambasada Ecuadorului este ameninţată, unele surse au afirmat că situaţia lui este “neobişnuit de dificilă” şi că ar putea pleca din ambasadă “în orice clipă” fie pentru că va fi forţat să o facă, fie pentru că va alege el acest lucru, din cauza restricţiilor tot mai mari aplicate de Ecuador. Poziţia sa este în “pericol”, a mai precizat o sursă familiară cu problema, potrivit CNN.
După ce, în luna martie, nu i-a fost anulat mandatul de arestare britanic pentru încălcarea condiţiilor de eliberare pe cauţiune – mandat emis într-un caz de presupus viol în Suedia care a fost deja abandonat –, iar în Statele Unite s-au pregătit acuzaţii criminale împotriva lui – după publicarea de către WikiLeaks a unor emailuri furate sau divulgate privind campania lui Hillary Clinton în timpul alegerilor prezidenţiale americane din 2016 –, Assange ar putea fi arestat de către autorităţile britanice în momentul în care păşeşte în afara ambasadei în care locuieşte de 6 ani.
În SUA, soarta lui Assange este chiar mai incertă. Avocaţii acestuia susţin că diverşi oficiali americani au desfăşurat o investigaţie secretă – în care este implicat şi un Mare Juriu – asupra WikiLeaks timp de aproape 8 ani, precizează CNN.
“În ultimii 8 ani, Marea Britanie a refuzat să confirme sau să nege faptul că a primit o cerere de extrădare din partea SUA. În acelaşi timp, ei [guvernul britanic] au refuzat să furnizeze asigurări că Julian nu va fi extrădat în SUA în cazul în care s-a primit o astfel de cerere şi au monitorizat constant ambasada, în ciuda unei directive ONU de a lua măsuri de asigurare a libertăţii imediată a lui Julian”, a declarat pentru CNN avocata fondatorului WikiLeaks, Melinda Taylor. “Tăcerea lor spune multe, în special în lumina recentelor declaraţii făcute de oficiali americani că arestarea şi extrădarea lui Julian reprezintă o prioritate”.
“Din prima zi şi până în prezent a existat temerea că, în cazul în care Julian Assange iese din ambasada [ecuadoriană], el va fi extrădat pentru a înfrunta ceea ce directorul executiv al ACLU a descris ca fiind o ‘urmărire penală fără precedent şi neconstituţională’ pe baza Legii americane a Spionajului (US Espionage Act)”, a afirmat Taylor pentru CNN.
În decembrie 2017, Assange a primit cetăţenie ecuadoriană, însă Marea Britanie a precizat că nu va recunoaşte statutul său diplomatic dacă statul latino-american va face o astfel de cerere. Astfel, Londra i-a refuzat lui Assange imunitatea diplomatică de care ar fi avut nevoie pentru a pleca din ambasadă şi din Marea Britanie.
Între timp, ONU a decis în două rânduri că detenţia lui Assange este ilegală. În ciuda acestui lucru, judecătoarea celui mai recent apel al lui Assange – Emma Arbuthnot – a afirmat: “Consider că arestarea este un răspuns proporţional, chiar dacă domnul Assange şi-a restricţionat propria libertate timp de câţiva ani”.
Imparţialitatea judecătoarei Arbuthnot în cazul Assange a fost pusă sub semnul întrebării, întrucât soţul ei, fostul parlamentar conservator James Arbuthnot, este director al unei companii de securitate alături de un fost director al MI6. Aceştia nu sunt simpatizanţi ai WikiLeaks.
Noul preşedinte al Ecuadorului, Lenin Moreno, a retras fondurile pentru securitate şi contramăsuri de supraveghere la ambasada din Londra şi în luna ianuarie l-a numit pe Assange o “problemă moştenită” care a creat “mai mult decât disconfort” guvernului său. De asemenea, lui Assange i s-a blocat accesul la Internet în luna martie şi, de atunci, şi-a pierdut şi privilegiile de a folosi telefonul şi de a primi alţi vizitatori decât avocaţii săi.
Pe lângă presiunea din partea Washingtonului şi Londrei, aparent şi Madridul a aplicat presiune asupra Ecuadorului, după ce Assange şi-a exprimat sprijinul pentru mişcările separatiste şi de independenţă din Catalonia şi nord-estul Spaniei.
Iar, potrivit unui articol publicat în luna aprilie de Disobedient Media, ar fi posibil ca un acord militar între SUA şi Ecuador să fie în spatele discuţiilor recente privind expulzarea lui Assange din ambasada ecuadoriană din Londra.