Julian Assange pierde ocazia de a scăpa din Ambasada Ecuadorului din Londra

Julian Assange vorbeşte din balconul Ambasadei ecuadoriene, 19 august 2012
Julian Assange vorbeşte din balconul Ambasadei ecuadoriene, 19 august 2012 (Rosie Hallam / Getty Images)

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a pierdut în instanţă procesul privind anularea mandatului de arestare britanic. Totuşi, ar putea avea câştig de cauză în timpul unei audieri săptămâna viitoare.

Assange, în vârstă de 46 de ani, s-a retras în Ambasada Ecuadorului din Londra timp de cinci ani şi jumătate din cauza unei acuzaţii de agresiune sexuală, depusă de procurorii suedezi. Potrivit recentei decizii, Assange ar putea fi arestat în continuare dacă iese din Ambasadă.

Assange a fost eliberat pe cauţiune în iunie 2012, însă a fugit din faţa Justiţiei ascunzându-se în ambasadă pentru a evita arestarea. Fondatorul WikiLeaks a susţinut la momentul respectiv că încerca să scape de extrădarea în SUA, unde era urmărit pentru publicarea de materiale secrete - deşi mari organizaţii mass media precum New York Times preluaseră şi ele documentele respective, însă au evitat să publice materiale de mare impact.

În ciuda refuzului de a anula mandatul, judecătorul Emma Arbuthnot, a declarat că va lua în considerare dacă este în interesul public să-l menţină în vigoare. Hotărârea va fi luată marţi, 13 februarie.

Avocatul dlui Assange, Mark Summers, a declarat instanţei că "există circumstanţe excepţionale" în cazul inculpatului său.

El a spus că fondatorul WikiLeaks suferă de probleme de sănătate, inclusiv depresie, din cauza baricadării în Ambasada Ecuadorului, şi că anii pe care i-a petrecut închis acolo sunt o pedeapsă adecvată pentru nerespectarea condiţiilor de cauţiune.

Între timp, statul suedez a retras investigaţiile privind presupusa agresiune sexuală pe care ar fi comis-o Assange, astfel încât acesta insistă că mandatul împotriva lui nu mai este valabil în consecinţă.

Avocaţii săi au solicitat Curţii Magistraţilor din Westminster să retragă mandatul, deoarece "nu-şi mai are rostul".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe