Ecuadorul ar dori să-l predea pe Assange britanicilor şi americanilor [rapoarte]

Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks.
Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks. (Getty Images)

La peste 6 ani după ce s-a refugiat în clădirea ambasadei ecuadoriene din Londra, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, se află din nou în pericol.

În remarci făcute săptămâna trecută de ministrul ecuadorian de Externe, Maria Fernanda Espinosa, aceasta a sugerat că guvernul său ar putea să îl priveze pe Assange de azilul politic pe care i l-a acordat în 2012 şi s-ar putea să îl predea autorităţilor britanice şi apoi celor americane, potrivit unor rapoarte media publicate în weekend.

Espinosa a afirmat că guvernul ecuadorian şi Marea Britanie “au intenţia şi interesul ca această situaţie să se rezolve”.

Ea a adăugat că cele două tabere lucrează pentru a ajunge la un “acord categoric” în privinţa lui Assange.

În luna martie, guvernul ecuadorian a suspendat contactul telefonic şi online al lui Assange cu lumea exterioară şi le-a interzis prietenilor şi susţinătorilor săi să îl viziteze.

Autorităţile ecuadoriene şi-au explicat acţiunile, afirmând că, de fapt, “comportamentul lui Assange, prin mesajele sale postate pe reţelele sociale, a expus riscului bunele relaţii pe care această ţară le are cu Marea Britanie, cu restul UE şi cu alte naţiuni”.

Dacă Assange va fi predat autorităţilor britanice acestea l-ar putea extrăda în cele din urmă în SUA, unde este căutat pentru publicarea pe WikiLeaks a unui număr mare de documente militare şi diplomatice americane.

În 2017, procurorul general al SUA, Jeff Sessions, a afirmat că judecarea lui Assange pentru spionaj este o “prioritate”.

Fostul directorul CIA, Mike Pompeo, care acum ocupă funcţia de secretar de stat al SUA, a afirmat la acea vreme că WikiLeaks este un “serviciul de informaţii non-statal ostil”.

În 2010, WikiLeaks a publicat informaţii divulgate de soldatul american Bradley Manning care a expus crime de război comise de forţele americane în Irak şi Afganistan. De asemenea, WikiLeaks a publicat mii de cablograme diplomatice secrete americane.