Instanţă britanică respinge noua cerere a lui Assange de anulare a mandatului de arestare

Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange. (Getty Images)
Andrei Popescu
14.02.2018

Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange, a pierdut procesul prin care cerea anularea mandatului de arestare britanic. O judecătoare a Curţii Magistraţilor din Westminster a decis ca este în interesul public ca mandatul să rămână în vigoare din cauza refuzului lui Assange de a se preda autorităţilor.

Anunţând decizia, judecătoarea districtuală Emma Arbuthnot a afirmat că nu a fost convinsă de argumentul prezentat de echipa juridică a lui Julian Assange că nu este în interesul public ca acesta să fie urmărit din cauza nerespectării condiţiilor de eliberare pe cauţiune.

Ea a afirmat: “Consider că arestarea este un răspuns proporţional chiar dacă dnul Assange şi-a restricţionat propria libertate timp de câţiva ani."

“Acuzaţii eliberaţi pe cauţiune din această ţară şi persoanele care se confrună cu extrădarea vin în instanţă pentru a înfrunta consecinţele propriilor alegeri."

“Ar fi trebuit să fie încurajat să facă acelaşi lucru. Cu siguranţă nu este împotriva interesului public ca mandatul să rămână în vigoare”.

Potrivit lui Assange, cazul său a expus “comportamentul necorespunzător” al Serviciului Procuraturii Coroanei şi a precizat că echipa sa juridică încă are şanse să câştige în acest caz.

El a acuzat Marea Britanie de “muşamalizarea” unor acţiuni pentru a-l ţine închis, iar avocata sa Jennifer Robinson a afirmat că guvernul britanic a refuzat să confirme sau să nege dacă există o cerere de extrădare a Statelor Unite.

Assange locuieşte în clădirea ambasadei ecuadoriene din Londra de peste 5 ani, temându-se că în cazul în care va ieşi din complexul diplomatic va fi extrădat în SUA pentru activităţile sale legate de WikiLeaks.

Săptămâna trecută, judecătoarea Arbuthnot a respins argumentul echipei juridice a fondatorului WikiLeaks că mandatul de arestare nu mai este valabil deoarece autorităţile suedeze au renunţat la investigaţia privind unele acuzaţii sexuale formulate împotriva lui Assange.

De asemenea, judecătoarea a susţinut că sunt eronate concluziile Grupului de Lucru pentru Detenţie Arbitrară din cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, potrivit cărora Assange a fost forţat să se refugieze în ambasada Ecuadorului din Londra.

“Este adevărat că el are o libertate restricţionată în ambasada ecuadoriană, dar există o diferenţă între a fi închis în închisoarea Wandsworth şi a locui în ambasadă”, a afirmat judecătoarea. “În primul rând, el poate ieşi din ambasadă oricând doreşte. În al doilea rând, este liber să primească, se pare, un număr nelimitat de vizitatori şi acele vizite nu sunt monitorizate. În al treilea rând, el poate alege alimentele pe care le consumă, când să doarmă şi când să facă mişcare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor