Negocierile de pace privind Siria: opoziţia cere eliberarea prizonierilor reţinuţi de Damasc

Mediatorul ONU Lakhdar Brahimi la conferinţa de pace privind Siria din Geneva, 25 ianuarie 2014.
Mediatorul ONU Lakhdar Brahimi la conferinţa de pace privind Siria din Geneva, 25 ianuarie 2014. (PHILIPPE DESMAZES / AFP / Getty Images)

Guvernul sirian şi delegaţia opoziţiei au reluat duminică negocierile legate de problemele umanitare, printre care eliberarea femeilor şi copiilor reţinuţi de guvernul de la Damasc, notează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite a precizat că în încercarea de a asigura o înţelegere privind pacea ce are putea încheia conflictul ce durează de 3 ani, cele două părţi s-au întâlnit pentru a doua oară la sediul ONU din Geneva în prezenţa mediatorului internaţional Lakhdar Brahimi.

Brahimi a declarat că cele două zile de discuţii din weekend s-au concentrat pe măsuri ce au ca scop stabilirea încrederii între cele două tabere şi crearea unei atmosfere pozitive, înainte de continuarea discuţiilor de luni.

Acesta a descris întâlnirea de sâmbătă – prima purtată faţă în faţa de taberele adversare din Siria – ca pe un început bun. Totuşi, s-a făcut foarte puţin progres privind permiterea ajutoarelor umanitare în centrul oraşului Homs, acolo unde rebelii au fost asaltaţi de forţele preşedintelui Bashar al-Assad, în ultimele 18 luni.

Opoziţia a declarat duminică că vor face un apel pentru eliberarea deţinuţilor. Fără a oferii alte detalii, un diplomat occidental a adăugat că apelul se va concentra în special pe eliberarea femeilor şi copiilor reţinuţi de guvernul al-Assad.

Delegaţii guvernului sirian prezenţi la discuţiile de duminică au declarat că sunt pregătiţi să discute toate problemele prezentate de Brahimi dar că ar fi o limitare numai discutarea problemelor locale şi individuale.

”Aceştia au propus Homs. Noi spunem că toate oraşele siriene sunt la fel de importante”, a afirmat ministrul Omran Zoabi.

Bouthaina Shaaban, un apropiat al guvernului Assad şi membru al delegaţiei guvernamentale s-a declarat rezervat.

”Cealaltă parte a venit aici să discute câte o mică problemă. Noi am venit să discutăm viitorul Siriei. Nu am venit aici să aducem uşurări într-o regiune sau alta. Am avenit aici să readucem siguranţa şi securitatea ţării noastre.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe