Al-Qaeda a încercat să recruteze romi bulgari pentru Siria, dar fără succes (presă)

(photos.com)

Organizaţia teroristă Al-Qaeda a încercat să recruteze luptători pentru Siria din rândul romilor bulgari, dar fără succes, deoarece nici o persoană nu a acceptat, informează miercuri cotidianul sofiot 24 Ceasa. Ziarul susţine că a primit confirmări din mai multe surse independente că reprezentanţii ai Al-Qaeda au vizitat cartierul Iztok din Pazardjik (sudul ţării), unul dintre cele mai mari cartiere cu populaţia romă din Bulgaria. Agenţia bulgară de Securitate Naţională a fost avertizată de serviciile unor ţări partenere cu privire la aceste vizite.

La sfârşitul anului trecut, la Pazardjik a ajuns un francez de origine bosniacă, trimis de una dintre grupările care luptă împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Asad. Străinul s-a întâlnit cu Ahmed M, liderul informal al romilor din cartier, care este şi unul dintre cei 13 imami acuzaţi de Parchetul de la Pazardjik că diseminează ideile islamului radical.

Francezul a avut drept misiune să găsească romi care să plece în Siria, dar eforturile lui nu au avut succes pentru că, deşi musulmani, nici un reprezentant al acestei minorităţi din Pazardjik nu s-a declarat dispus să-şi verse sângele în numele Islamului. După francezul de origine bosniacă, în cartier au venit trei musulmani din Serbia cu aceeaşi misiune, dar rezultatul a fost acelaşi - nici un voluntar.

'Noi suntem săraci. Credem în Islam, dar nici unul dintre noi nu se va duce să lupte şi să moară în Siria pentru că asta înseamnă să-şi condamne familia la moarte prin înfometare', a spus ziarului un locuitor al cartierului Iztok.

Analiştii consideră însă că vizitele unor trimişi ai Al-Qaeda la cartierul Iztok ar putea fi un preludiu pentru crearea unei celule a organizaţiei teroriste în Pazardjik. Deocamdată, cartierul Iztok este singurul din ţară în care romii devin în masă adepţi ai islamului. Expansiunea organizaţiilor este finanţată de diferite fundaţii islamiste care au filiale în întreaga Europă, mai scrie ziarul.

Potrivit ultimului recensământ, aproximativ 577.000 de bulgari sunt musulmani, ceea ce reprezintă în jur de 10% din cei care au răspuns la întrebarea referitoare la apartenenţa religioasă. Majoritatea musulmanilor bulgari sunt etnici turci, iar o parte mai mică sunt bulgari sau de etnie romă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe