Luna Chebel, 'consiliera' preşedintelui Bashar al-Assad

Luna Chebel, fostă prezentatoare a televiziunii Al-Jazira, este  consilier şi director pentru comunicaţii al preşedintelui sirian Bashar  al-Assad.
Luna Chebel, fostă prezentatoare a televiziunii Al-Jazira, este consilier şi director pentru comunicaţii al preşedintelui sirian Bashar al-Assad. (PHILIPPE DESMAZES / AFP / Getty Images)

Luna Chebel, fostă prezentatoare a televiziunii Al-Jazira, este consilier şi director pentru comunicaţii al preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Chebel face parte din delegaţia care negociază cu opoziţia siriană la Geneva şi se zvoneşte că pe lângă 'consilieră' este şi amanta 'raisului' sirian, notează marţi ziarul El Mundo.

Din 'curtea' lui Bashar al-Assad fac parte numeroase femei frumoase, care îl consiliază pe diferite probleme. Printre ele se numără şi Luna Chebel (39 de ani), care este director de comunicaţii şi totodată amantă. Ea a fost văzută zilele acestea la Geneva, îmbrăcată după ultima modă, unde a venit ca membră a delegaţiei oficiale pentru negocierile directe cu opoziţia siriană.

Experienţa sa de fostă vedetă a televiziunii de ştiri panarabe i-a atras lui Chebel mulţi simpatizanţi în cercurile apropiaţilor lui Assad, pe măsură ce conflictul s-a agravat. Luna Chebel îl sfătuieşte pe preşedinte cum să lucreze cu presa, pe ce ton să vorbească, ce limbaj să folosească şi chiar ce haine să poarte la interviuri. De fapt, ea s-a aflat în spatele interviurilor acordate în plin conflict de liderul sirian mai multor instituţii de presă internaţionale, pentru a-şi ameliora imaginea. Tot ea l-a sfătuit şi cum să contracareze criticile mass-media.

Chebel a plecat în 2010 de la televiziunea din Qatar ca protest pentru impunerea unui cod vestimentar strict. În primele zile ale revoluţiei, ea l-a sfătuit pe preşedinte cum să controleze mai bine revolta. Fosta prezentatoare este considerată una dintre consilierele cele mai serioase şi mai profesioniste ale preşedintelui. În 2012, au fost dezvăluite mai multe email-uri între Assad, soţia lui, Asma, şi consilierele sale, în ceea ce a fost supranumit drept 'SiriaLeaks'.

Din aceste email-uri reieşea relaţia strânsă dintre preşedintele Assad cu consilierele sale Luna, Hadil al-Ali şi Sheherazad Jaafari. Deşi au 25 de ani şi puţină experienţă, tinerele Al-Ali şi Jaafari se ocupau de imaginea publică a lui Assad şi a soţiei lui. Jaafari este fiica ambasadorului sirian la ONU, Bashar al-Jaafari, şi a fost recrutată în urmă cu câţiva ani. Ea a căzut în dizgraţie după ce a organizat nefericitul interviu al preşedintelui Assad pentru postul american ABC.

Luna Chebel, care face parte din minoritatea druză din Siria, este o 'asadistă' convinsă, la fel ca soţul ei Sami Kleib, prezentator care a plecat şi el de la Al-Jazira pentru a lucra la un proiect de televiziune pro-sirian din Liban. Ea însăşi a plecat de la televiziunea panarabă, alături de alte patru colege, în semn de protest faţă de impunerea unui cod vestimentar mai strict. Ele l-au denunţat pe directorul de atunci al postului, Ayman Jaballah, pentru 'comentarii ofensatoare' la adresa lor, pentru că au apărut machiate şi fără a-şi acoperi părul.

În aprilie 2011, când ţara deja se îndrepta spre un război civil, Chebel a criticat postul pentru modul cum acoperă conflictul sirian. Într-un interviu acordat televiziunii siriene Al-Doniya, ea a acuzat Al-Jazira de 'fabricarea de ştiri' şi i-a îndemnat pe compatrioţi să nu urmărească canalele prin satelit străine. În alte declaraţii controversate, Chebel a acuzat Al-Jazira că 'a trădat' deontologia prin informaţiile despre Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe