Regimul sirian distruge mii de case la Damasc şi Hama ca pedeapsă împotriva civililor (raport HRW)

Organizaţia internaţională, Human Rights Watch (HRW).
Organizaţia internaţională, Human Rights Watch (HRW). (YASSER AL-ZAYYAT / AFP / Getty Images)

Un raport al organizaţiei Human Rights Watch denunţă demolări masive realizate în Siria în perioada 2012 -2013 de regimul preşedintelui Bashar al Assad, cu singurul scop de a provoca 'pagube disproporţionate în rândul populaţiei civile', notează vineri ziarul ABC.

Summitul de pace de la Geneva a debutat la începutul săptămânii cu un raport privind 'asasinate de proporţii industriale' în închisorile siriene, iar după o săptămână este pe punctul să se încheie cu un alt raport care acuză guvernul lui Bashar Al Assad de 'crime de război'.

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a prezentat un studiu de 38 de pagini sub titlul 'Distrugere a caselor: demolări ilegale în cartierele din Siria în 2012 şi 2013' cuprinde declaraţii ale martorilor, imagini prin satelit şi diferite dovezi fotografice şi audiovizuale, care arată că autorităţile au demolat în mod deliberat mii de locuinţe la Damasc şi Hama în perioada 2012-2013.

Aria totală a zonelor demolate este de cel puţin 140 de hectare, reprezentând 200 de terenuri de fotbal, astfel încât mii de oameni şi-au pierdut casele. HRW enumeră şapte cazuri de distrugeri la scară mare pentru 'a pedepsi' populaţia civilă şi a provoca 'daune disproporţionate' în rândul populaţiei.

'Ştergerea de pe hartă a unor cartiere întregi nu este o tactică legitimă de război', notează raportorul organizaţiei, Ole Solvang, în comunicatul de prezentare a raportului, care nu a atras deocamdată reacţii la Geneva.

Când cu o săptămână în urmă a fost scos la lumină raportul privind torturile din închisorile siriene, delegaţia lui Bashar Al Assad l-a negat şi l-a inclus în cadrul campaniei mediatice internaţionale lansată împotriva guvernului de la Damasc.

HRW subliniază că 'majoritatea zonelor afectate erau considerate de guvern drept focare ale opoziţiei'. De câte ori un grup armat al opoziţiei intră într-un cartier şi ameninţă de aici poziţiile armatei regimului, răspunsul este copleşitor cu distrugerea de blocuri întregi în cadrul acestei 'operaţiuni de curăţare' pentru a elimina focarele de opoziţie.

Delegaţiile guvernului şi opoziţiei siriene îşi menţin agenda obişnuită a întâlnirilor faţă în faţă în aceeaşi sală în cursul zilei, urmând ca seara să se vadă separat cu trimisul special al ONU şi al Ligii Arabe, Lahdar Brahimi. Diplomatul algerian nu se aşteaptă la progrese mari în această primă luare de contact, dar a obţinut un angajament al ambelor părţi pentru a continua procesul negocierilor la jumătatea lunii februarie.