Sindicalişti din cercetare protestează: "E strigător la cer! Finanţările ar trebui să fie evaluate de DNA!" (Video)

Dacă în alte ţări cercetătorii sunt respectaţi şi plătiţi astfel încât să fie stimulaţi să-şi facă meseria, în România nu-şi iau salariile cu lunile, sunt hărţuiţi, intimidati, de parcă se doreşte punerea cu totul a domeniului pe butuci, acuză protestatarii.
Pichet în faţa Ministerului Educaţiei, 02 martie 2016 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
02.03.2016
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Revoltaţi de subfinanţarea cronică a domeniului cercetării, un grup de membri ai Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare din România (FSLCPR) au demarat acţiuni de protest în faţa Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiintifce (MECŞ) şi la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovări (ANCŞI).

Prin pichetele, ce au loc zilnic în intervalul orar 9.30-16.30, cercetătorii îşi propun să atragă atenţia asupra faptului că cercetarea este pusă pe butuci prin lipsă de finanţare şi că numirile în fruntea institutelor de cercetare se fac clientelar, pe criterii politice.

"După ce anul trecut am avut şase luni şi cu greva foamei, şi odată cu schimbarea ministrului speram ca norocul nostru să se schimbe, constatăm că lucrurile stau mai rău decât stăteau înainte. În acest moment avem două luni de zile în care programul nucleu care s-a introdus printr-o ordonanţă guvernamentală în vacanţa parlamentară (ordonanţa 41, în septembrie 2015) şi care trebuia să asigure o finanţare de bază pentru Institutele Naţionale nici acum nu este operaţional. Din programul acesta care trebuia să se desfăşoare pe 2 ani, două luni deja s-au dus, nu există finanţare pentru institute, oameni nu au cu ce să plătească salariile, în pofida unei promisiuni ferme a ministrului Curaj, că în 5 februarie se va da o prefinanţare institutelor ca să poată plăti salariile pe ianuarie şi să se poată începe pontarea pe programul nucleu, astfel încât oamenii să îşi poată îndeplini sarcinile", a declarat pentru Epoch Times dl. Radu Minea, liderul FSLCPR.

Reamintim că, în iulie 2015, liderul FSLCPR, Radu Minea, a intrat în greva foamei, încercând ca, prin gestul său, să determine o schimbare la nivel guvernamental faţă de situaţia cercetării din România şi, nu în ultimul rând, a cercetătorilor, mulţi dintre ei cu salariile neplătite de câteva luni.

În contextul în care ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a susţinut marţi o conferinţă de presă dedicată prezentării, în vederea lansării în consultare publică, a instrumentelor de finanţare din cadrul Planului Naţional de Cercetare Dezvoltare 2015-2020 (PN III), conferinţă la care sindicaliştii FSLCPR nu au fost invitaţi, Radu Minea a afirmat că aceste aşa-zise dezbateri sunt doar o făcătură.

"Este o făcătură. Strategia natională de cercetare-dezvoltare a mâncat 3 milioane de lei, nu a fost terminată la timp. A fost promovată în septembrie 2014, abia după ce programul operaţional de competitivitate care s-ar baza pe această strategie fusese aprobat de UE. Iar PN III, care ţine de această strategie, a fost promovat prin HG abia prin 2015. (...) Toate acestea sunt numai metode de a arunca bombe în mass-media că se preocupă şi cercetarea va înflori (...) după tipicul ceauşist, se face o ceaţă deasă, să nu ştii la ce să mai priveşti şi apoi, dacă se întâmplă ceva, schimbi rapid conducerea", a acuzat Minea.

Ca revendicări concrete, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare din România cere ca lucrătorilor să li se dea banii începând din ianuarie 2016 pentru programul nucleu, care trebuia finanţat, să fie traşi la răspundere cei care trebuiau să se ocupe de acest lucru şi nu au făcut-o, să se anuleze actele normative clientelare din domeniul cercetării, precum HG 73 care stabileşte modul în care se organizează concursurile pentru directori generali. O altă dorinţă a sindicaliştilor este să se refacă şi să devină funcţională Comisia de dialog social din domeniul cercetării.

De asemenea, FSLCPR cere să se respecte întru totul carta europeană a cercetătorului care prevede că cercetarea e condusă de cercetători, nu de persoane care au hobby cercetarea şi se pricep la sifonat bani.

"Noi vrem să fim conduşi de oameni care lucrează în cercetare şi stiu care sunt problemele, nu cum se sifonează banii dintr-o parte în alta!", a declarat Minea, adăugând că problemele din domeniul cercetării şi aranjamentele clientelare, evaluările pentru programul nucleu, finanţările, ar trebui să facă obiectul unei evaluări DNA.

"E strigător la cer ce se întâmplă! Cercetătorii care au mai rămas sunt îndemnaţi cei tineri să plece, iar restul să iasă la pensie anticipat şi să îşi ia adio", a adăugat Minea.

Veniţi tocmai de la Craiova, reprezentanţi ai Sindicatului Independent din Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică ICMET CRAIOVA au acuzat şi ei că, de-a lungul anilor, directorul Institutului, Marian Duţă, a făcut abuzuri grave şi în formă continuată, disponibilizări fără motiv, şi cu toate acestea nimeni nu-l schimbă din funcţie deşi rapoarte ale ANAF şi ale Curţii de Conturi scot în evidenţă o grămadă de nereguli.

"Probabil că cineva îl ţine în braţe!" - a declarat Canureş Dorel Anton, vicelider sindical.

Vom reveni cu mai multe informaţii pe acest subiect

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor