Asociaţia Victimelor Mineriadelor din România cere demisia şefului Interpol România: "În loc să-l prindă pe infractor, îl protejează"

Revoltată că atunci când a venit vorba de Gregorian Bivolaru, statul român a putut face demersuri pentru extrădarea acestuia însă în cazul unui condamnat în dosarul mineriadei 1991, instituţia nu a mişcat un pai, conducerea AVMR cere demisia şefului Interpol România.
Viorel Ene, Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România.
Viorel Ene, Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România. (Epoch Times)

Asociaţia Victimelor Mineriadelor din România cere demisia imediată a şefului Interpol România, acuzând instituţia că a refuzat să facă demersuri pentru aducerea în ţară a lui Silviu Octavian Popescu, fost ofiţer MApN şi membru CADA (Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei) condamnat la închisoare în dosarul mineriadei din 1991.

Silviu Octavian Popescu, acuzat că a instigat minerii şi populaţia să atace Cotroceniul şi să îl dea jos pe Iliescu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare în 1997, în urma unei sentinţe a Curţii de Apel devenită definitivă în 1999, la Curtea Supremă. Mandatul de arestare nu a putu fi pus însă în aplicare căci fostul ofiţer a părăsit ţara încă din timpul procesului, fugind iniţial în Canada care, la acea dată, nu-l extrăda. AVMR l-a reperat ulterior pe fostul ofiţer în Austria unde acesta a depus cerere de azil politic.

Mandat de executare a pedepsei, Silvian Popescu.
Mandat de executare a pedepsei, Silvian Popescu. (AVMR)

În 26.03.1999, MAI a cerut Inspectoratului General al Poliţiei, Biroul Naţional Interpol, sprijin pentru găsirea lui Bejan. Interpolul a răspuns că nu poate da curs acestei cereri deoarece "fapta pentru care sus-numitul a fost condamnat (instigare în condiţii improprii la subminarea puterii de stat n.r.), contravine prevederilor articolului 3 din Statutul Interpolului, aceasta fiind o infracţiune politică.

Eleodor Pârvu(Inspectoratul General pentru Migrări)
Eleodor Pârvu(Inspectoratul General pentru Migrări) (Euen Horoiu/Epoch Times)

Acelaşi răspuns l-a primit şi AVMR de la MAI în 2002, când a cerut extrădarea lui Popescu, şi anume că extrădarea nu poate fi cerută căci infracţiunea este politică.

Răspuns MAI către AVMR
Răspuns MAI către AVMR (AVMR)

"Am făcut demersurile legale la Ministerul de Interne cerând ca Interpol România să facă demersurile necesare aducerii infractorului în România. Absurd, au refuzat, pretinzând că a fost proces politic. În loc să-l prindă pe infractor, îl protejează. Am făcut proteste la Ministerul de Interne – fără rezultat, am făcut plângere penală împotriva mai marilor Ministrului, protest la Ambasada Austriei, etc.

Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România a protestat de mai multe ori la Ministerul de Interne, fără a obţine un rezultat. Am depus plângere penală împotriva mai multor şefi din MAI, am organizat un protest la Ambasada Austriei şi alte acţiuni, pentru a cere urmărirea şi prinderea infractorului. Am făcut aceleaşi acţiuni şi împotriva lui Romeo Beja (locotentent al lui Miron Cozma, condamnat la 5 ani de închisoare şi depistat la Curtea de Apel Bucureşti unde se prezentase la un termen într-o altă cauză n.r.), dar fără niciun rezultat. , acuză Viorel Ene, preşedintele AVMR, într-un comunicat remis Epoch Times.

"Astăzi, Romeo Beja este arestat pentru că a venit la tribunal. Gregorian Bivolaru a fost reţinut de Poliţia franceză abia acum. De ce? Sigur pentru că astfel poate fi atacată Monica Macovei, în prag de alegeri. De ce nu este arestat şi extrădat Popescu Silviu Octavian? Reprezintă cumva o ameninţare politică la adresa altor politicieni care trebuie să fie protejaţi?", concluzionează Ene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne