Jaful de la ANRP. Ce dosare de retrocedări au zăcut în sertarele DNA până să vină Kovesi

Un exemplu de dosar ANRP care zăcea în sertarele DNA când Laura Codruţa Kovesi a preluat conducerea instituţiei este cel al lui Viorel Hrebenciuc, dosar ce implică retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure.
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

Cu o zi în urmă, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi dezvăluia că multe dosare care vizau despăgubirile ilegale acordate de ANRP - instituţie care trebuia să repare nedreptăţile regimului comunist - zăceau prin sertare când a preluat ea conducerea agenţiei anticorupţie. Acum DNA vine cu precizări pe această temă, la solicitarea Europa FM

Un exemplu de astfel de dosar care nu a fost investigat, ba chiar a fost închis de DNA Braşov în 2011, se referă la retrocedarea a peste 43 de mii de hectare de pădure din judeţul Bacău - dosar în care au fost trimişi în judecată, printre alţii, Viorel Hrebenciuc, Adam Crăciunescu, Ioan Adam, Tudor Chioariu şi Gheorghe Sturza.

Plângerea venise în septembrie 2010 de la Direcţia Silvică Bacău, iar SRI adusese la dosar interceptări. Potrivit DNA, dosarul în cauză a fost luat la mână din nou în 2014, când Serviciul Teritorial Braşov a fost evaluat, după schimbarea procurorului şef, iar procurorii au decis redeschiderea lui.

Închiderea acestui dosar a ţinut pe loc şi alte dosare. Procurorii au constatat că în afacerile cu terenuri retrocedate erau implicate şi alte VIP-uri precum Remus Truică, Paul Lambrino, sau cei patru milionari israelieni - Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin "Benny" Steinmetz şi Moshe Agavi. Au urmat noi dosare grele - dosarul Ferma Băneasa şi cel al retrocedării de păduri din Snagov.

Pentru a citi articolul integral intraţi aici.