Ministrul Mediului anunţă noi măsuri pentru protejarea pădurilor

Ministerul Mediului caută soluţii pentru a opri defrişările ilegale şi pentru a pune ordine în sistemul de gestionare a pădurilor.
Ministrul mediului, Cristiana Paşca-Palmer (Facebook)
Loredana Diacu
11.03.2016

În contextul în care în România se taie ilegal 8,8 milioane de metri cubi pe an, ministrul Mediului, Cristian Paşca-Palmer a declarat, în cadrul unui interviu publicat joi de hotnews, că va creşte personalul de la Gărzile forestiere şi va înfiinţa o nouă direcţie de control la Minister.

"Ce facem concret: din suprafaţa de peste 6 milioane de hectare de pădure pe care o are România, 50% sunt păduri de stat şi aproximativ 50% sunt păduri private. Adică păduri care ţin de UAT-uri, de obşti sau proprietari privaţi. Aproximativ 400 de mii de hectare sunt mici proprietari. Au în proprietate sub 100 de hectare. Ele sunt cele mai vulnerabile la tăieri ilegale pentru că nu au un sistem de protecţie foarte bun şi acolo se pot întâmpla foarte multe lucruri. Unul din pilonii a ceea ce vrem să facem anul asta, pentru ca, bineînţeles, nu vom putea, într-un an de zile, să reparăm lucruri care sunt acumulate de peste 20 de ani, însă un pilon central ar fi partea de control. Şi în sensul acesta, la minister, chiar acum ne ocupăm de o mică reorganizare a structurii, prin care să creez un departament de Control silvic, care nu mai există de ceva vreme. Deci un departament de control silvic şi cinegetic căruia să i se raporteze, care să fie organul care coordonează şi controlează şi căruia îi raportează Gărzile forestiere. Gărzile forestiere au menirea să fie acea instituţie care controlează ce se întâmplă în zona pădurilor, bineînţeles, împreună cu pădurarii. Gărzile forestiere sunt constituite prin transformarea fostelor inspectorate teritoriale ... Anul trecut s-au înfiinţat. Acum se lucrează la Legea gărzilor forestiere care, zilele acestea, a trecut de Comisia comună de Agricultură şi de Mediu şi urmează să intre în plen.", a declarat ministrul, întrebată ce măsuri va lua pentru oprirea defrişărilor ilegale.

Cristiana Paşca-Palmer a mai precizat că personalul gărzilor forestiere a fost suplimentat de la circa 400 de persoane la 617, aceştia fiind plătiţi cu salarii decente. Astfel, o persoană cu 9 ani vechime, poate să meargă până la 5.000 de lei net.

Problema care se ridică este că gărzile forestiere, în clipa de faţă, sunt constituite în nouă entităţi juridice separate care nu raportează, practic, nimănui.

"Din cauza asta, eu împreună cu echipă mea şi cu concursul unor parlamentari care au înţeles problema, am introdus nişte amendamente, unul dintre ele fiind, într-adevăr, această ierarhizare, deci gărzile să raporteze unei structuri centrale de control. Foarte important, şi aş vrea să menţionez asta, este felul în care se va recruta acest personal al Gărzilor forestiere.", a declarat ministrul.

În ceea ce priveşte micile proprietăţi, ministrul a precizat că statul ar trebui să se asigure pentru aceşti mici proprietari o susţinere financiară, pentru ca aceştia să-şi poată păzi pădurile.

Compensările pe suprafeţele în arii protejate sunt în jur de cred că 60 de milioane pe an. Adică sunt nişte sume considerabile şi bugetul de stat suporta mai greu, însă, soluţiile pe care încercăm să le găsim sunt prin fonduri europene. Am discutat deja cu domnul ministru al Agriculturii şi se pot identifica nişte sume prin Programul National de Dezvoltare Rurală, în fine, căutam soluţii, pentru că trebuie aplicate.", a precizat Paşca-Palmer.

Interviul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor