Partidul unor cunoscuţi activişti, sabotat înainte de alegeri. "Sistemul politic corupt reacţionează prin instanţe"

Sistemul politic corupt, refractar la schimbare, reacţionează prin puterea judecătorească, blocând practic accesul oamenilor noi în competiţia electorală, acuză membrii grupului de iniţiativă pentru înfiinţarea partidului politic Alternativa Civică Atitudine, Solidaritate, Acţiune - ACASA.
George Epurescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
21.03.2016

Membrii grupului de iniţiativă pentru înfiinţarea partidului politic Alternativa Civică Atitudine, Solidaritate, Acţiune - ACASA, acuză Tribunalul Bucureşti că îi împiedică să îşi exercite unul dintre cele mai fundamentale drepturi - dreptul de a fi ales, de a alege, de asociere, de exprimare a ideilor politice.

"Tribunalul Bucureşti, prin termenul acordat ce depăşeşte termenul legal, împiedică înregistrarea juridică a partidului blocând participarea acestuia la alegerile locale din 5 iunie 2016", au transmis luni, în cadrul unui comunicat de presă, membrii Comitetului de Iniţiativă - Nicolae George Epurescu [fondator al asociaţiei România fără Ei şi unul dintre cei mai cunoscuţi activişti de mediu, şi nu numai - n.r.], Răzvan Mîrşu, Diana Larisa Iftodi, Dan Colceag şi Sorin Daniel Fiţu.

Drumul către alegerile locale, blocat

"Pe data de 5 ianuarie 2016 am depus cererea de înregistrare (Dosar 149/3/2016) împreună cu toate actele cerute de lege şi cele cerute suplimentar de instanţă în alte cazuri. Termenul prevăzut de lege pentru soluţionarea cererii de către Tribunalul Bucureşti este de maxim 30 de zile. După 6 săptămâni am depus o cerere de urgentare a procedurii. Aceasta a fost urmată de o atenţionare a Tribunalului că se află în afara legii.

Pe 29 februarie, după 55 de zile, Tribunalul a stabilit ziua de 28 aprilie 2016 ca prim termen în dosar. Am depus imediat o cerere de preschimbare a termenului, cerere ignorată de Tribunal. Deşi legea prevede termenul de 30 de zile pentru soluţionarea cererilor de înregistrare a partidelor, practica instanţelor arată că, în medie, prima înfăţişare are loc la 45 de zile de la depunerea dosarului. Noi am primit termen la 114 zile de la depunere, cu două zile după expirarea perioadei de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale.

Încălcarea termenului legal de către Tribunalul Bucureşti, prin Preşedinte, preşedintele Secţiei a–III-a Civilă şi judecătorii completului FU 10 are drept consecinţe încălcarea dreptului de a fi ales, dreptului de a alege, dreptului la libera exprimare a ideilor şi dreptului la asociere politică, drepturi stabilite de Constituţie, de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, de Carta Drepturilor a Uniunii Europene şi de Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului", se arată în comunicatul citat.

Cazul nu este singular

"Nerespectarea termenelor prevăzute de lege în cazul majorităţii cererilor de înfiinţare a partidelor politice afectează pluralismul politic. Reforma legii partidelor a deschis calea spre schimbarea de facto a clasei politice, iar revolta societăţii civile a impus acest deziderat pe agenda publică. Puterea legislativă a fost obligată de CCR să reformeze legea partidelor.

Puterea executivă a fost forţată de mişcările de stradă să admită că nu mai este reprezentativă conform algoritmului politic impus până în prezent. Constatăm astfel că sistemul politic corupt, refractar la schimbare, reacţionează prin puterea judecătorească, blocând practic accesul oamenilor noi în competiţia electorală.

Se dovedeşte că în România separaţia puterilor în stat este doar de faţadă şi că există control politic al instanţelor judecătoreşti'', acuză membrii grupului de iniţiativă pentru înfiinţarea partidului politic Alternativa Civică Atitudine, Solidaritate, Acţiune - ACASA, făcând totodată trimitere la o analiză detaliată a situaţiei înregistrării partidelor.

Contraatac

Puşi în faţa acestei situaţii, membrii grupului de iniţiativă au luat o serie de măsuri menite să combată aceste "abuzuri":

1. pe 17 martie au reclamat la Consiliul Superior al Magistraturii această situaţie;

2. pe 18 martie au depus o plângere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel;

3. vor informa Ambasadele SUA şi ale statelor UE cu privire la realitatea din justiţie;

4. vor cere Comisiei Europene în cadrul MCV, să monitorizeze în continuare cu multă atenţie puterea judecătorească şi separaţia şi echilibrul puterilor în stat în România, (nu numai politicienii);

5. vor informa Preşedintele, Guvernul şi CSAT pentru a îndrepta această situaţie.

Apel de solidaritate

"Lansăm un apel la SOLIDARITATE către toate partidele de bună credinţă, nou înfiinţate sau în curs de înfiinţare, pentru a-şi uni eforturile în strategii comune, pentru combaterea acestor abuzuri şi pentru a preveni astfel de practici caracteristice clasei politice actuale. Totodată, facem un apel către toţi cetăţenii să privească cu luciditate realităţile societăţii româneşti, să se implice activ în viaţa publică şi în campania electorală, cu îndemnul de a nu vota partidele consacrate.

Reprezentăm un grup de cetăţeni implicaţi activ în mişcările sociale din ultimii ani: Piaţa Universităţii 2012, campania împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, apărarea cetăţenilor de represiunea nedreaptă a Jandarmeriei, Roşia Montană, înfiinţarea şi susţinerea Taberei de Rezistenţă de la Pungeşti, lupta împotriva practicilor abuzive ale Guvernului în domeniul exploatării resurselor naturale prin acţiuni în justiţie împotriva Chevron, Gazprom (NIS Petrol), MOL Ungaria, lupta împotriva tăierilor ilegale de păduri, contestarea prevederilor neconstituţionale din legislaţia electorală, a referendumului la Avocatul Poporului (şi acţionarea acestuia în instanţă) şi altele.

Aceste acţiuni au găsit ecou în rândul altor grupuri civice active, reuşind coagularea acestora în vederea constituirii unei platforme de reprezentare politică cu susţinere în 8 judeţe", se precizează în comunicatul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor