Siegfried Mureşan: Viteza de implementare a reformelor este una foarte bună din partea autorităţilor Republicii Moldova

Delegaţia europeană la cea de-a 14-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere RM – UE, Chişinău (presedinte.md)
Maria Maevschi
30.11.2023

Legislativul de la Chişinău a găzduit, miercuri, 29 noiembrie, cea de-a 14-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere RM – UE (CPA RM – UE). Evenimentul a reunit deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova, europarlamentari şi reprezentanţi ai Guvernului, care au discutat despre progresele înregistrate de către autorităţi în contextul implementării celor nouă recomandări enunţate în avizul Comisiei Europene. De asemenea, discuţiile au vizat procesul de implementare a reformei justiţiei, securitatea şi situaţia economică din Moldova.

„În pofida tuturor dificultăţilor, suntem încrezători că, graţie sprijinului Parlamentului European, şi, nemijlocit, al membrilor delegaţiei Comitetului Parlamentar de Asociere RM – UE, Republica Moldova va reuşi să atingă acele scopuri pe care şi le-a pus, ambiţioase, de a începe negocierile de aderare la UE, pentru că Parlamentul Republicii Moldova, Guvernul şi societatea s-au mobilizat pentru a îndeplini toate recomandările care ne-au fost puse în faţă”, a menţionat copreşedintele CPA RM-UE, vicepreşedintele Parlamentului Mihail Popşoi, deputat PAS.

Prezent la întrunire, europarlamentarul Siegfried Mureşan, copreşedinte al CPA RM-UE, a punctat că întărirea justiţiei, combaterea corupţiei şi a spălării banilor, buna funcţionare a statului de drept, reforma instituţiilor din sistemul judecătoresc, toate sunt procese unde viteza de implementare este una foarte bună din partea autorităţilor din Republica Moldova.

În context, a precizat Mureşan „Parlamentul European susţine începerea negocierilor de aderare. Aceasta este poziţia oficială a Parlamentului European exprimată în Rezoluţia din luna octombrie şi este ceea ce şi vom reitera, la comun, în cadrul acestei şedinţe, noi, parlamentarii din Parlamentul Republicii Moldova şi din Parlamentul European”.

În cadrul Reuniunii, participanţii s-au referit şi la provocările economice, precum şi la cele de securitate ale Republicii Moldova în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. De asemenea, s-a discutat despre reforma justiţiei, aceasta fiind un element-cheie al recomandărilor Uniunii Europene.

Totodată, în cadrul şedinţei, şeful Direcţiei generale pentru Vecinătate şi Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene, Gert Jan Koopman, a avut o intervenţie online în care a vorbit despre evaluarea Comisiei. La finalul Reuniunii, a fost adoptată o declaraţie care se referă la parcursul european al Republicii Moldova.

Pe lângă preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, şi prim-ministrul Dorin Recean, delegaţia europeană se va întâlni şi cu activişti pentru drepturile omului, cu reprezentanţi ai mass-media, precum şi cu câţiva membri ai Guvernului.

Din componenţa delegaţiei Parlamentului European fac parte eurodeputaţii Siegfried Mureşan, Ramona Strugariu, Dacian Cioloş, Maria Grapini şi Eugen Tomac.

CPA RM-UE reprezintă forumul parlamentar al Acordului de Asociere UE – Republica Moldova. Din el fac parte membri numiţi de Parlamentul Republicii Moldova şi de Parlamentul European, care se întrunesc de două ori pe an, alternativ la Chişinău şi Bruxelles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor