Epidemia de Antrax din Rusia afectează zeci de persoane în nordul Siberiei

Situaţia se complică în Siberia, după ce epidemia de Antrax raportată recent a provocat moartea unui băiat şi a peste 2.300 de reni. Zeci de persoane, inclusiv circa 50 de copii, se află în spital pentru monitorizare şi eventuala tratare a bolii.
Bacteria Antrax sub microscop. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.08.2016

Aproximativ 90 de persoane sunt supuse controalelor medicale în nordul îndepărtat al Rusiei din cauza unei epidemii de Antrax, care a ucis luni un băiat.

Până acum, 8 persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu Antrax, o boală bacteriană rară, dar fatală. Se crede că bacteria a fost răspândită de reni.

Peste 2.300 de reni au murit în această epidemie în regiunea Yamalo-Nenets din Siberia. Familiile care se ocupau cu păstoritul renilor s-au mutat din regiune.

Un val de căldură în regiune a alimentat răspândirea bolii, conform BBC.

Temperaturile în zona de pericol – acum sub carantină – au crescut până la 35 grade Celsius.

Rusia a trimis soldaţi pregătiţi şi specializaţi în războiul biologic pentru a oferi o mână de ajutor la soluţionarea acestei situaţii de urgenţă.

Natalia Hlopunova, purtătoare de cuvânt a guvernatorului local, a declarat agenţiei de ştiri TASS că aproximativ 50 de copii se numără printre cele 90 de persoane monitorizate în spital.

“Am decis să efectuăm controale asupra copiilor tuturor păstorilor de reni, chiar dacă aceştia nu prezintă niciun semn al bolii”, a precizat ea.

Numeroase familii au fost evacuate într-o tabără situată la aproximativ 60 km de locul central al infecţiei.

Oficialii consideră că valul de căldură a topit permafrostul şi a scos la iveală carcasele renilor infectaţi în tundra siberniană, a raportat AFP.

Ultima epidemie de Antrax în regiune a avut loc în 1941.

Antraxul este cauzat de Bacillus anthracis şi poate fi mortal dar, de regulă, nu se răspândeşte cu uşurinţă.

Bacteria supravieţuieşte în mare parte deoarece sporii se ascund în sol timp de ani de zile înainte să pătrundă într-un animal printr-o tăietură sau rană.

În mod tradiţional, oamenii cei mai expuşi la riscul de infecţie sunt cei care se ocupă cu animale moarte, precum muncitorii de la abatoare.

Antraxul poate fi tratat cu antibiotice, dar tratamentul trebuie început la scurt timp după infectare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor