Show înainte de alegeri. "Nu e prea mare saltul de la Câmpulung Muscel la Cotroceni?" / "Era Iohannis primit de toţi prinţii lumii când era la Sibiu?"

Emisiunea "Bună, România"
Andrei Pricopie
19.09.2024

Liberalul Daniel Constantin, useristul Cristian Seidler şi social-democratul Felix Cozma s-au "bătut în candidaţi" la emisiunea "Bună, România", de la postul B1 TV. A rezultat un schimb de replici spumoase, cu momente umoristice, datorate în mare parte celor doi jurnalişti care moderează emisiunea - Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu.

Redăm mai jos dezbaterea din platoul TV:

Cristian Seidler: A intrat domnul Ludovic Orban, şi-a anunţat candidatura. Se înghesuie din nou dreapta, se împart voturile, adică se gândesc lucrurile bine în zona de dreapta din punctul ăsta de vedere.

Răzvan Zamfir: Aici cred că trebuie să le mulţumiţi celor de la USR, nu? Aşa cred.

Cristian Seidler: Noi nu avem de ce să le mulţumim eventual, PNL-ul să le mulţumească.

Răzvan Zamfir: De ce le-ar mulţumi PNL-ul, că apar firimituri în zona electorală a dreptei? Prin prisma faptului că nu s-a unit USR-ul cu toate celelalte partide.

Daniel Constantin: În zona de dreapta întotdeauna au fost mai mulţi candidaţi, nu e o noutate. Noutatea acestor alegeri este adusă de faptul că avem mai mulţi candidaţi pe zona de stânga. Domnul Geoană candidează şi sunt candidaţi de calibru. Pe dreapta, oamenii cred că s-au obişnuit cu mai mulţi oameni care vor să deţină această funcţie şi intervine teoria votului util; îşi vor îndrepta voturile către candidatul care este cel mai bine clasat.

Răzvan Zamfir: În turul 2.

Daniel Constantin: Şi în turul întâi se votează aşa.

Radu Buzăianu: Nu ştim exact care e candidatul care e mai în faţă, pentru că şi în sondajele de opinie lucrurile sunt foarte strânse, adică nu e ca şi cum e clar că se desprinde unul şi hai să-l votăm pe omul ăsta că tot s-a dus în faţă.

Daniel Constantin: Sunt de acord cu dumneavoastră şi pe măsură ce ne apropiem de alegeri vor vedea cu toţii uşor, uşor, vor înţelege că singurul candidat care poate să ocupe această funcţie şi care a demonstrat că poate să facă lucruri importante în carieră este domnul Ciucă.

Nu că sunt eu din zona PNL-ului, dar uitaţi-vă puţin de la distanţă, detaşaţi-vă de acest zgomot politic şi cred că asta vor face şi cei care vor merge la vot şi vor vedea că este un singur candidat care are cu adevărat o carieră, un singur candidat care a intrat - dincolo de studii, nu mai vreau să vorbesc de studii că este şef de promoţie, l-a decorat preşedintele SUA, a făcut o şcoală, a urmat o carieră, a făcut paşii corecţi şi cred că asta îl recomandă primul.

Radu Buzăianu: Cred că aici îşi poate scoate capul în lume şi Geoană, să zică "pe mine m-au decorat, m-au felicitat oameni acolo".

Daniel Constantin: Şi domnul Geoană are o anumită carieră - cred că da, sunt singurii candidaţi care pot să pună din acest punct de vedere ceva pe masă - dar domnul Ciucă are o carieră susţinută, să zic aşa, în fiecare pas al acesteia, şi în domeniul în care a fost pregătit şi apoi a fost şcolit, este singurul dintre candidaţi care a add to dictionary.

Răzvan Zamfir: Şi doamna Lasconi a add to dictionary. Vi se pare că acolo la PRO TV o ţineau... de ce? Dacă era la TVR, putea să mai fie acolo şi pe alte criterii.

Daniel Constantin: Cu tot respectul pentru doamna Lasconi, dar e vorba de viitorul României şi e vorba de viitorul copiilor noştri şi când vom merge la vot cu toţii ne vom gândi la lucrul acesta.

Răzvan Zamfir: Deci vi se pare că doamna Lasconi nu e suficient de pregătită, nu? Nu staţi în siguranţă cu ea la Cotroceni.

Daniel Constantin: Deocamdată nu are anvergura necesară, astfel încât să reprezinte în misiuni diplomatice, în decizii extrem de importante care se iau la Bruxelles, în cadrul NATO şi aşa mai departe, România şi interesele României.

Răzvan Zamfir: Domnule Seidler, cum aţi venit cu candidatura asta care creează nişte nelinişti până la urmă? Ştie cu NATO, ştie cu CSAT-ul? Şi Câmpulung e metropolă, lumea nu o ia în serios pe doamna Lasconi. Vă aşteptaţi la problema asta, să nu o ia lumea în serios?

Cristian Seidler: Dacă vorbim despre lumea invitată la această emisiune, adică de colegii mei de la PSD şi PNL, acum nici eu nu îi iau în serios pe domnul Ciucă şi nici pe domnul Ciolacu. Deci dacă facem aşa un cerc închis, între noi, nu ajungem niciunde.

Răzvan Zamfir: Domnule Cozma, aţi râs de doamna Lasconi, dar de la domnul Daniel Constantin înţeleg că nici Marcel Ciolacu nu e chiar aşa o garanţie pentru pace în lume şi aţi văzut ce vremuri tensionate trăim.

Felix Cozma: Nu pot să nu-i dau dreptate legat de doamna Lasconi. Doamna Lasconi nu are anvergura pentru a conduce. Cred că în momentul de faţă avem nevoie de un lider şi de un preşedinte care în primul rând să fie uman, să fie aproape de oameni, să fie deschis în a dori să rezolve problemele acestor oameni.

Avem multe chestii de dus ca lupte pentru România şi nu cred că e omul potrivit. Totuşi, parcursul premierului Ciolacu, care a reprezentat ţara în multe domenii afară, au fost mai importante decât le-a avut preşedintele Iohannis de multe ori. Aşa că haideţi să ne uităm către un profil de acest gen.

Cristian Seidler: Cred că fiecare vine cu ce a realizat şi pune pe masă în faţa românilor. La doamna Lasconi lucrurile sunt foarte clare, a reuşit să atragă fonduri europene şi să înceapă modernizarea unui oraş şi e vizibil cu fonduri de la bugetul anual al localităţii.

Domnul Ciucă şi domnul Ciolacu, pentru că au guvernat împreună, au reuşit şi dânşii nişte cifre de record în materie de inflaţie, că într-adevăr n-a mai fost aşa inflaţie, nici nu-mi aduc aminte de când, în materie de deficit bugetar, deci negative dar sunt nişte recorduri, şi atunci fiecare vine cu asta pe masă şi să judece românii în cine ar avea mai mare încredere.

Răzvan Zamfir: Dar despre faptul că nu a avut întâlniri externe, nu ştie, nu se pricepe, nu e prea mare saltul de la Câmpulung Muscel la Cotroceni, pe asta acum o demontaţi?

Cristian Seidler: Avusese Klaus Iohannis întâlniri internaţionale şi era primit de toţi regii şi prinţii lumii înainte, când era primar la Sibiu, haideţi să fim serioşi. Chestiunea aceasta se învaţă, dar dacă vine vorba, să ştiţi că doamna Lasconi a avut întâlniri şi a fost primită şi a avut o prestaţie foarte bună la toate reprezentanţele diplomatice ale ţărilor importante din Uniunea Europeană.

Nu acolo este problema de fapt, ci la cine este din PSD şi la cine nu este din PSD, iar la domnul Ciucă eventual ar putea să apară o dilemă, pentru ca la domnul Ciolacu şi la domnul Geoană cred că lucrurile sunt foarte clare, că dânşii sunt şi au fost preşedinţi PSD.

Domnul Ciucă este ca timbrul lipit de scrisoare - scrisoarea e PSD, iar dânsul e timbrul şi nu se poate una fără alta. Aşa au fost, s-a aşezat în guvernare alături de PSD, e tot de partea aceea a baricadei.

Răzvan Zamfir: Domnule Constantin, ziceţi foarte pe scurt despre această comparaţie a candidatului Elena Lasconi cu candidatul la acea vreme Klaus Iohannis, care venea de la primăria Sibiu direct la Cotroceni. Unde a învăţat el politică externă la Sibiu şi n-a învăţat doamna Lasconi la Câmpulung Muscel?

Daniel Constantin: Avea acele relaţii externe pe care le cunoaşteţi foarte bine, în special pe zona de Germania şi cred că avea şi o componentă politică mult mai bine dezvoltată şi o experienţă mult mai bogată decât are doamna Lasconi. Repet, pe viitor, poate doamna Lasconi are potenţial şi poate să crească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor