Problema recuperării prejudiciilor de către ANAF. Premierul Ponta îi dă replica şefei DNA
alte articole
La şedinţa de bilanţ a DNA, şefa instituţiei, Laura Codruţa Kovesi, s-a plâns de problema recuperării prejudiciilor din marile dosare de corupţie, bani care ar putea asigura plata salariilor medicilor din România. În replică, premierul Victor Ponta a susţinut că, de fapt, statul se confruntă cu o problemă mult mai mare - recuperarea prejudiciului provenit de la firmele intrate în insolvenţă din care ar putea fi "plătite toate salariile, nu numai ale medicilor".
"Sumele confiscate pot reprezenta o sursă semnificativă de venituri publice. Un element care nu trebuie ignorat. Hotărârile judecătoreşti au inclus recuperarea şi confiscarea de produse infracţionale în sumă de peste 310 milioane de euro. De trei ori mai mult decât în 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte tuturor medicilor din România într-un an de zile. E important să se execute hotărârile", precizat Laura Codruţa Kovesi, citată de B1 TV.
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că recuperarea prejudiciilor din dosare este obligatorie, nu opţională, pentru instituţiile statului pentru că reflectă succesul luptei anticorupţie.
"Situaţia din prezent este pur şi simplu inacceptabilă. Trag un semnal de alarmă şi solicit factorilor decizionali să ia în calcul această problemă", a atras atenţia preşedintele.
Responsabilitatea recuperării prejudiciilor din dosare de corupţie revine ANAF, instituţie subordonată Ministerului de Finanţe, care, potrivit informaţiilor deţinute de preşedintele României, recuperează doar 10% din pagubele dovedite de DNA.
În ciuda acestor cifre, premierul Victor Ponta susţine că nou înfiinţata Direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF a dat rezultate prin încasări suplimentare, însă recunoaşte că este nevoie de intensificarea acestui efort.
"Doamna procuror-şef menţiona 310 milioane de euro, e o parte semnificativă. Bugetul de stat are de recuperat 10 miliarde de euro care ar acoperi toate salariile, şi ale procurorilor şi ale medicilor, din insolvenţa unor firme. De multe ori se întâmplă să se treacă din insolvenţă în evaziune şi acest lucru se face şi cu ajutorul magistraţilor, şi vreau să vă felicit pentru anchetele pe care le-aţi făcut privindu-i pe acei magistraţi care ajutau la evaziune.
Aşa cum dvs aţi făcut, şi preşedintele României şi opinia publică din combaterea strategiei, un lucru de interes, la fel şi evaziunea fiscală trebuie să fie un efort comun care se adaugă luptei anticorupţie. Aş vrea să vă rog şi să vă cer sprijinul pentru a lucra împreună în viitor pentru o clarificare a legislaţiei în ceea ce văd că e pasul următor: clarificarea şi departajarea între legalitate şi oportunitate. Trebuie să sancţionaţi, şi o faceţi deja, toate actele de încălcare a legii", a precizat premierul Victor Ponta.
Pentru a citi mai mult despre problema recuperării prejudiciilor din dosarele penale intraţi aici
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.