Paradoxuri à la Tăriceanu: "Taxele sunt prea mici. (...) Salut filosofia guvernului care, prin reduceri de taxe, va impulsiona consumul"

Călin Popescu-Tăriceanu
Călin Popescu-Tăriceanu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

"Nivelul redus al încasărilor la buget este şi un efect al taxelor mici, nu doar al unei incapacităţi fundamentale a administraţiei de a strânge taxele”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, citat de Ziarul Financiar.

Întrebat de ce nu cresc încasările statului nici când avem cotă progresivă de impozitare, nici când avem o cu cotă unică, fostul premier, adept al „cotei unice” de impozitare, s-a lansat în explicaţii contradictorii. Astfel, pe de o parte, Tăriceanu a afirmat că nivelul redus al încasărilor la buget (numai la TVA s-a încasat în 2014 cu 5 miliarde de lei mai puţin ca în anul anterior) se datorează, într-o anumită măsură şi faptului că taxele sunt prea mici.

Pe de altă parte, "liberalul" Călin Popescu Tăriceanu a declarat că sprijină măsurile guvernului de stânga al premierului Victor Ponta de a reduce taxele.

Reamintim în context că săptămâna trecută, ministrul Darius Vâlcov a prezentat un proiect de cod fiscal care presupune reduceri spectaculoase de taxe, de la reducerea TVA până la reducerea accizelor pe carburanţi. Impactul bugetar brut negativ al măsurilor propuse de Guvern se va ridica în anul 2016 la 16,2 miliarde lei, iar net la 6,8 miliarde lei.

Deşi nu se ştie cum va fi acoperit acest gol la buget, Tăriceanu declară că susţine decizia guvernului de a lua măsuri şoc de reducere a taxelor, motivând că astfel se va impulsiona consumul, care va trage apoi economia în sus. După ce economia îşi va reveni, îţi vei permite să majorezi taxele, susţine Tăriceanu,

„Salut această filosofie a guvernului care, prin reduceri de taxe, va impulsiona consumul. Doar prin consum economia îşi poate reveni. Este o măsură (reducerea promisă a TVA şi a accizelor – n. red.) la fel de curajoasă ca cea pe care am luat-o eu la introducerea cotei unice. Suntem pe un trend ascendent, trebuie să avem curaj”, a adăugat aliatul lui Victor Ponta.

Merită menţionat în context că, potrivit opoziţiei, "filosofia guvernului Ponta" este, în fapt, una de natură mai degrabă electorală decât economică.

"Văzând promisiunile din noul cod fiscal pentru 2016, singurul lucru care îmi vine în minte este că PSD îşi pregăteşte plecarea de la guvernare, revenind în alegerile parlamentare cu mesajul: . Pentru că ce scrie acolo mi-e teamă ca nu e sustenabil", declara recent fostul consilier prezidenţial Sebastian Lazăroiu.

La rândul său, prim vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu a explicat luni în cadrul unei conferinţe de presă că în mâinile premierului Victor Ponta relaxarea fiscală este un instrument periculos, care ar provoca pagube tocmai celor cărora i se adresează.

"O astfel de politică de relaxare fiscală trebuie pregătită pentru a avea succes. Guvernul Ponta nu a pregătit implementarea unei politici de relaxare fiscală. A trece acum la o relaxare fiscală fără ca Guvernul Ponta să-şi fi făcut temele în prealabil ar însemna să compromită astfel de măsuri care s-ar întoarce împotriva economiei", a afirmat Cătălin Predoiu, reamintind că România este pe ultimul loc la încasarea TVA-ului şi are nevoie de măsuri de combatere a evaziunii fiscale, mai degrabă decât de dezinformările şi intoxicările lui Ponta, Vâlcov şi Tăriceanu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne