Serviciile ucrainene se curăţă de spioni ruşi
alte articole
Într-o dimineaţă la începutul anului, oficialii de vârf din serviciile de informaţii ale Ucrainei au descoperit că agenţia de spionaj a fost jefuită de un grup care ştia ce să caute.
Noaptea anterioară, aşa cum s-a dovedit ulterior, preşedintele prorus Viktor Ianukovici a ordonat colaboratorilor săi să fure numeroase documente secrete de stat de la Serviciul de Securitate al Ucrainei - cunoscut drept SBU - înainte ca acesta să fugă la Moscova, pe 22 februarie.
În timpul atacului asupra agenţiei de spionaj, hoţii au furat informaţii despre cca 22.000 de ofiţeri şi de informatori, precum şi orice document în legătură cooperarea de decenii dintre SBU şi omologul său rus, Serviciul de Securitate Federal, sau FSB.
Ceea n-a putut fi furat a fost ars sau distrus, din birourile agenţiei ucrainene rămânând doar nişte ruine cu dosare arse şi birouri goale.
”Fiecare hard drive şi flash drive a fost distrus – distrus cu ciocanele”, a declarat un oficial al agenţiei de informaţii ucrainene. Până când colegii mei au ajuns acolo ”totul era praf şi cenuşă”.
Pentru o ţară aflată în umbra Rusiei şi care doreşte să se îmbarce pe calea către democraţie, jaful a fost devastator.
Directorul SBU, Valentin Nalivaicenko, a explicat că ”hoţii au luat tot ce formează baza unui serviciu profesional de informaţii”.
La câteva zile după jaf, directorul serviciului de informaţii, Oleksandr Iakimenko, a apărut în Rusia, împreună cu alţi patru spioni de vârf şi cu mai multe zeci de subordonaţi loiali Moscovei.
În următoarele săptămâni şi luni, serviciul de securitate a fost cuprins de haos în timp ce noile loialităţi ale agenţilor ieşeau la suprafaţă. După invazia rusă din Crimeea, mii de spioni ucraineni au schimbat taberele şi au început să raporteze Moscovei. În mod similar, în timp ce insurgenţa pro-Kremlin din estul Ucrainei a luat amploare, zeci de agenţi ucraineni au devenit agenţi ai Kremlinului.
”Nu avem nicio idee în cine ne-am putea încrede acum”, a declarat un spion de vârf al SBU loial guvernului de la Kiev. ”Toată lumea este suspicioasă în privinţa fiecăruia”.
Când Nalivaicenko a devenit noul şef al SBU, pe 24 februarie, acesta a preluat o agenţie de informaţii deja plină cu spioni. Potrivit acestuia, aproximativ 1 din 5 agenţii SBU au lucrat pentru KGB-ul sovietic sau au studiat la academia de instruire.
Chiar în timp ce Kievul era cuprins de proteste pro-democraţie, o echipă formată din 30 de agenţi ruşi ai FSB au venit în Ucraina pentru a se întâlni cu Iakimenko şi pentru a se implica în înăbuşirea revoltei civile.
De atunci, SBU a căutat să scoată toţii agenţii pro-ruşi din poziţiile lor.
Până în prezent, 235 de agenţi, inclusiv fostul şef al Departamentului de contra-informaţii şi vărul său, cât şi sute de alte cadre operative care lucrau pentru Moscova, au fost arestaţi. De asemenea, 25 de oficiali ai SBU din era lui Ianukovici sunt judecaţi pentru înaltă trădare. Toţi directorii regionali ai agenţiei cât şi jumătate din adjuncţii lor au fost schimbaţi.
După arestări, Nalivaiceko a afirmat că ”toţi trădătorii” au fost epuraţi din SBU – o declaraţie pe care oficiali ai agenţiei o găsesc greu de crezut.
Într-adevăr, trei surse majore din serviciile de securitate ale Ucrainei, care au convenit să fie intervievate în condiţiile anonimatului, au declarat că furturile şi dezertările în masă au compromis SBU mai grav decât s-a recunoscut în trecut.
Mulţi agenţi cu legături în Rusia sunt ”încă în afaceri”, aşa cum a spus unul din oficialii SBU. Acesta a adăugat, totuşi, că majoritatea agenţilor inactivi sunt ”observaţi atent” de serviciile de securitate ale Ucrainei.
Olexi Melnik, directorul pentru Relaţii Externe şi Programe de Securitate Internaţională a declarat în Centrul Razumkov din Kiev, că aprecierea lui Nalivaicenko este prea ”optimistă”.
”Este foarte improbabil să fi scăpat de toţi colaboratorii şi spionii”, a declarat acesta.
În aprilie, în timp ce forţele guvernului se confruntau cu forţele pro-Kremlin din estul Ucrainei, SBU a început să plănuiască o operaţiune secretă creând o unitate de elită, denumită Alpha. Un soldat rus, cunoscut drept Igor ”Strelkov” Girkin, el însuşi un fost agent FSB (actualul KGB), se afla pe linia frontului comandând forţele pro-ruse iar ucrainenii erau hotărâţi să-l prindă.
Potrivit unor oficiali de securitate ucraineni, agenţii au descoperit că Girkin se află la un punct de control de la marginea Sloviansk-ului împreună cu alţi luptători. Dar chiar la începutul operaţiunii Girkin a fost informat de o ”cârtiţă” a serviciilor de securitate ucrainene şi în final a reuşit să scape.
Acesta a ieşit apoi la suprafaţă în Rusia, unde s-a lăudat că este ”cel care a apăsat trăgaciul războiului” din Ucraina.
Dar sabotajul şi dezertorii nu sunt singurele provocări – serviciul de securitate al ţării se confruntă cu lipsa de experienţă şi de fonduri, au declarat oficialii.
Pentru a reforma agenţia, SBU a adus sute de noi recruţi. Dar în timp ce agenţii tineri din regiunile pro-Kiev ale Ucrainei erau recrutaţi, nici agenţii din prezent n-au prea multă experienţă. Totuşi, serviciile de informaţii au puţine opţiuni.
”Ce este mai bine, să ai foşti agenţi KGB profesionişti care probabil au mai mulţi prieteni în Rusia sau tineri loiali care pot învăţa şi în care putem avea încredere că nu vor furniza secrete către Rusia”, a declarat Melnyk.
Dar s-ar putea să nu fie foarte greu să corupi noi recruţi de vreme ce salariul este mediu – aproximativ 20 de dolari pe lună – iar informatorii ruşi pot plăti de ”trei, poate patru ori mai mult”, potrivit unui ofiţer SBU.
Pentru a le fi testată loialitatea, agenţii noi şi vechi sunt supuşi la interogatorii şi la teste cu detectorul de minciuni. Dar, aşa cum spunea un ofiţer de securitate: ”puşca este cel mai bun detector de minciuni”.