Şevciuk: regiunea transnistreană se confruntă cu probleme economice

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.
Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. (VADIM DENISOV/AFP/Getty Images)

Tiraspolul a hotărât să ia măsuri pentru a depăşi problemele economice cu care se confruntă. Una dintre acestea este că începând din 26 decembrie 2014, antreprenorii tiraspoleni care obţin venituri în euro şi dolari sunt obligaţi să-i schimbe în bani transnistreni. Aceste măsuri i-ar putea nemulţumi pe oamenii de afaceri din regiunea transnistreană.

Evghenii Şevciuk, liderul regiunii transnistrene, a elaborat un decret în acest sens. Pe de altă parte, urmează ca taxele vamale din importul mărfurilor să fie achitate doar în euro şi dolari. Cu toate că hotărârile luate au drept scop atenuarea devalorizării valutei transnistrene, specialiştii sunt de părere că datorită acestor decizii oamenii de afaceri din regiune se vor simţi nevoiţi să-şi mute afacerile în alte părţi.

Până în prezent, taxele vamale erau achitate atât în moneda transnistreană cât şi în valută străină. Acum însă, liderul de la Tiraspol a decis ca veniturile obţinute din exporturi să poată fi păstrate până la 75% în ruble transnistrene. Acest lucru va fi strict supravegheat de administraţia băncii centrale din regiunea separatistă, aceasta având şi dreptul să indice agenţilor economici cât ar putea să convertească.

Este posibil ca oficialii transnistreni să accepte că legăturile cu Rusia nu sunt cele mai prielnice, întrucât acestea duc la probleme economice cu care Tiraspolul urmează să se confrunte în viitorul apropiat. În funcţie de cum vor evolua lucrurile în Rusia, Ucraina şi rigurozitatea sancţiunilor impuse Rusiei de către UE şi SUA depinde în mare măsură starea economică a Transnistriei. Ca urmare a acestei situaţii, Tiraspolului îi va rămâne o singură opţiune, şi anume să accepte aplicarea măsurilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.