Germania: Noul lider grec trebuie să menţină angajamentul în privinţa austerităţii

Germania a avertizat că oricare nou guvern în Grecia trebuie să respecte angajamentele făcute de predecesorul său, în contextul în care legiuitorii ţării au eşuat să aleagă un nou preşedinte şi au apropiat astfel Atena de alegerile anticipate.
Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schaeuble. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.12.2014

Germania a avertizat că orice nou guvern al Greciei trebuie să respecte angajamentele făcute de predecesorul său, în contextul în care legiuitorii ţării au eşuat să aleagă un nou preşedinte, plasând Atena aproape de alegerile anticipate.

Comentariile au fost făcute sâmbătă de ministrul german al finanţelor Wolfgang Schaeuble într-un interviu acordat ziarului german Bild.

“Vom continua să ajutăm Grecia pe drumul unor reforme dificile”, a declarat Schaeuble, adăugând că, dacă Grecia decide să ia un alt drum, atunci situaţia va fi mult mai grea.

În 23 decembrie, în cadrul celei de-a doua runde de votare, Parlamentul grec l-a respins pe candidatul pro-austeritate Stavros Dimas la funcţia de preşedinte al ţării.

Legiuitorii greci urmează să voteze în 29 decembrie în a treia rundă, care este şi ualtima. Dacă Dimas nu este aprobat, atunci Parlamentul va fi dizolvat şi vor fi convocate alegeri anticipate o lună mai târziu.

Germania, alături de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) sunt îngrijorate că alegerile anticipate ar putea fi câştigate de partidul de stânga Syriza.

Syriza cere suspendarea măsurilor de austeritate aplicate de 4 ani în Grecia şi militează pentru o renegociere a programului de salvare financiara a ţării cu creditorii internaţionali, incluzând FMI şi UE. Sondajele de opinie arată că Syriza este mai bine plasată decât partidul conservator aflat la conducere, Partidul Noua Democraţie, condus de premierul Antonis Samaras.

Grecia se bazează pe împrumuturile internaţionale de salvare din 2010. Până acum a primit 240 de miliarde de euro în împrumuturi internaţionale şi, în schimb, Atena a implementat măsuri dure de austeritate.

Grecii şi-au pierdut aproximativ o treime din salariul net de când a început criza datoriilor în 200, iar rata şomajului a crescut de asemenea semnificativ, lăsând aproape unul din patru greci fără un loc de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor