Închidere de urgenţă la cea mai mare centrală nucleară a Ucrainei
Unul dintre reactoarele Centralei Nucleare Zaporizhia a fost închis automat după o eroare de funcţionare. Este cea de-a doua oprire operaţională în ultimile săptămâni la centrala din sud-estul Ucrainei, care acoperă cel puţin o cincime din necesarul energetic al ţării.
“Unitatea 6 a centralei Zaporizhia a fost deconectată de la reţea de către sistemul automat care previne avarierea generatorului. Reactorul funcţionează la 40% din puterea nominală”, scrie pe website-ul oficial al centralei, adăugând că nivelul radiaţiilor înregistrat la centrala este de 8-12 microroentgeni/oră.
Acest accident a avut loc duminică dimineaţa la ora locală 05:59 a.m. (03:59 GMT). Celelalte 5 reactoare rămase online au continuat să genereze aproximativ 4.530 MW.
Duminică seara, problema a fost rezolvată şi cel de-al şaselea reactor al centralei a fost reintrodus în reţea, scria website-ul centralei.
Incidentul anterior la centrala Zaporizhia a avut loc în 28 noiembrie dar ştirea a fost făcută publică 5 zile mai târziu, când premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a adresat problema în cadrul primei sesiuni a noului său cabinet.
La acea vreme închiderea a fost cauzată de un scurt circuit. Ca urmare, Unitatea 3 a fost închisă şi supusă reparaţiilor, pentru că în 5 decembrie să fie repusă în funcţiune.
Zaporizhia este cea mai mare centrală nucleară nu doar în Ucraina ci şi în Europa şi, de asemenea, cea de-a cincea ca mărime din lume. Centrala este situată pe râul Dnieper, la aproximativ 200 km de regiunea rebelă Doneţk.
Cele patru centrale nucleare ale Ucrainei constituie o parte importantă din sistemul energetic al ţării. În plus, cele cincisprezece reactoare nucleare produc cel puţin 50% din necesarul total de energie electrică în Ucraina. Numai centrala Zaporizhia produce până la 22% din toată electricitatea generată în ţară.
Două reactoare ale centralei Zaporizhia urmează să fie scoase din funcţiune pentru reparaţii capitale în februarie 2015, după ce au operat timp de 30 de ani, iar Unitatea 1 va fi scoasă din funcţiune pentru operaţiuni de întreţinere timp de 129 de zile.
Noul accident la centrala Zaporizhia ar putea agrava şi mai mult lipsurile energetice catastrofice înfruntate de Ucraina în prezent datorită faptului că centrale sale cu combustibili fosili nu mai dispun de cărbunele necesar.
Compania naţională pentru energie Ukrenergo a început tăieri de curent, de urgenţă, în întreaga ţară, pentru a ajuta la acoperirea nevoilor generale. Consumatorii experimentează pene de curent timp de câteva ore în fiecare zi şi companiile ucrainene sunt forţate să-şi limiteze consumul de energie, trecând la producţia de noapte.
Autorităţile din Kiev refuză să cumpere cărbune din regiunile Doneţk şi Lugansk, deoarece nu doresc să susţină rebelii separatişti, şi în schimb şi-au îndreptat atenţia către alte ţări. Acele încercări au eşuat datorită incapacităţii generale de plată.
Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va livra Ucrainei cărbune şi electricitate fără nicio plată în avans.