Relaţiile dintre Rusia şi UE rămân o prioritate pentru Moscova - MAE rus

Relaţiile cu Uniunea Europeană vor rămâne o prioritate în politica externă a Rusiei, în ciuda complexităţii situaţiei curente, a declarat sâmbătă ministerul rus de externe.
Paramilitarii pro-Rusia din Doneţk, Ucraina. (youtube.)
Andrei Popescu
28.12.2014

Relaţiile cu Uniunea Europeană vor rămâne o prioritate în politica externă a Rusiei, în ciuda complexităţii situaţiei curente, a declarat sâmbătă Ministerul rus de Externe.

Relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană s-au deteriorat în mijlocul crizei ucrainene, liderii europeni acuzând Moscova că s-a implicat în conflictul din estul Ucrainei şi că a susţinut rebelii separatişti proruşi atât cu arme cât şi cu luptători.

“Relaţiile cu UE – vecina noastră şi cel mai mare partener comercial al nostru – vor rămâne în anii ce urmează pe lista priorităţilor Rusiei în ceea ce priveşte politica externă”, conform declaraţiei ministerului publicată pe website-ul său oficial.

În ultimele câteva luni, UE, SUA şi aliaţii lor au impus Rusiei câteva runde de sancţiuni care vizează sectoarele bancar, energetic şi al apărării, precum şi un număr de oficiali ruşi de rang înalt.

Moscova a negat în repetate rânduri că este implicată în conflictul intern din Ucraina, adăugând că sancţiunile impuse de Vest ameninţă pacea şi stabilitatea internaţională.

Mai mult, în urma aplicării sancţiunilor, a scăderii preţurilor globale la petrol şi a devalorizării rublei, economia Rusiei a înregistrat o lovitură puternică. De asemenea, există semnale clare că ţara va intra oficial în recesiune anul viitor.

De asemenea, Ministerul rus de Externe a mai declarat că repararea relaţiilor ruso-americane este posibilă doar dacă Washingtonul este pregătit să desfăşoare un dialog cu Moscova, “de la egal la egal”, cu respectarea intereselor fiecărei părţi.

Moscova a declarat că Statele Unite au pavat iniţial drumul escaladării tensiunilor cu Rusia prin intensificarea presiunii şi amplificarea sancţiunilor.

La rândul lor, SUA şi aliaţii săi susţin că depinde de Rusia şi de preşedintele Vladimir Putin ca situaţia să se îndrepte, făcând apel ca Moscova să ia măsuri mai concrete pentru oprirea conflictului din estul Ucrainei, în care au murit până acum peste 4.700 de oameni.

Totuşi, ministerul a subliniat că în 2014, Statele Unite şi Rusia nu au abandonat cooperarea în ceea ce priveşte probleme internaţionale esenţiale.

“Am continuat să menţinem contacte la cel mai înalt nivel între Rusia şi SUA în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, criza siriană, problema nucleară iraniană sau rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord”, conform declaraţiei Ministerului rus de Externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor