Serviciile secrete americane: Rusia ar fi instalat rachete nucleare aer-aer pe avioane de vânătoare [Raport]

Rusia a introdus o nouă rachetă aer-aer cu încărcătură nucleară, concepută pentru a fi utilizată cu avioanele de vânătoare din seriile MiG şi Su, potrivit unui raport recent al serviciilor secrete americane.
Dezvăluirea, detaliată în raportul 2025 Worldwide Threat Assessment al Agenţiei de Informaţii a Apărării (DIA), evidenţiază extinderea arsenalului nuclear al Moscovei şi revenirea conceptelor de armament din perioada Războiului Rece.
Deşi Uniunea Sovietică a desfăşurat anterior rachete aer-aer cu încărcătură nucleară, existenţa şi desfăşurarea actuală a unor astfel de sisteme în cadrul Forţelor Aerospaţiale Ruse (VKS) au rămas în mare parte speculative – până acum.
„Rusia îşi extinde forţele nucleare prin adăugarea de noi capacităţi, inclusiv rachete nucleare aer-aer şi sisteme nucleare inovatoare”, se arată în raport, potrivit United 24Media.
Se estimează că Rusia deţine un arsenal de aproximativ 1.550 de focoase strategice dislocate şi până la 2.000 de focoase nestrategice.
Evaluarea neclasificată, prezentată Subcomitetului pentru Informaţii şi Operaţiuni Speciale al Camerei Reprezentanţilor din SUA, menţionează, de asemenea, desfăşurările nucleare ale Moscovei în Bielorusia, unde forţele ruse construiesc şi modernizează depozite nucleare şi instruiesc echipaje bieloruse pentru manipularea armelor nucleare tactice.
O revigorare a conceptului Războiului Rece?
Deşi DIA nu numeşte racheta în cauză, analiştii din domeniul apărării – inclusiv The War Zone – consideră că este probabil să se refere la o variantă cu capacitate nucleară a rachetei R-37M (denumire NATO: AA-13 Axehead), o rachetă aer-aer cu rază lungă de acţiune dezvoltată iniţial pentru interceptorul MiG-31 Foxhound.
De atunci, R-37M a fost adaptată pentru a fi utilizată pe avioane de luptă moderne, precum Su-30SM, Su-35S şi Su-57.
Dezvoltată iniţial la începutul anilor 1990 sub denumirea de R-37, racheta a trecut printr-un ciclu de dezvoltare prelungit din cauza constrângerilor bugetare post-sovietice. R-37M îmbunătăţită, denumită izdeliye 610M, a fost testată pentru prima dată în 2011 şi a intrat în serviciu limitat în jurul anului 2018.
R-37M cântăreşte aproximativ 510 kilograme şi măsoară aproape 5 metri în lungime.
Este propulsată de un motor cu combustibil solid cu impuls dual şi ghidată de un detector radar activ, având o rază de acţiune declarată de până la aproximativ 200 km — deşi se crede că această rază se aplică în principal ţintelor mari şi lente, în condiţii ideale.
Prin comparaţie, racheta americană AIM-120D are o rază estimată de până la circa 160 km, în timp ce modelele mai noi, AIM-260 şi AIM-174B (o versiune aer-lansată a rachetei SM-6 a Marinei), sunt în curs de dezvoltare pentru a rivaliza sau depăşi aceste capacităţi.
O ameninţare mortală în cerul Ucrainei
Piloţii ucraineni au avut deja de-a face cu varianta convenţională a rachetei R-37M în luptă. Racheta este utilizată, potrivit unor informaţii, din spaţiul aerian rus, ceea ce îi conferă o rază de acţiune fără a expune aeronava de lansare la represalii.
În declaraţia acordată publicaţiei The War Zone în 2023, înainte de a muri într-un accident, pilotul ucrainean de MiG-29 Andrii „Juice” Pilşcikov a descris racheta R-37M ca pe o ameninţare care schimbă regulile jocului.
„Desigur, dacă eşti în manevră, nu putem oferi un atac aerian sau alt tip de sprijin, aşa că lupta aeriană este în continuare extrem de, extrem de dificilă şi foarte, foarte riscantă. Dacă nu eşti conştient de lansarea unei rachete, eşti mort.”
Deşi nu există o confirmare oficială că R-37M este operaţională cu un focos nuclear, o astfel de configuraţie ar reflecta modelul anterior R-33S („Speţialnaia” sau „specială”), o variantă nucleară a rachetei R-33 iniţiale folosită pe MiG-31, despre care se spune că a fost introdusă în 1991.
Imagini de la exerciţiile forţelor nucleare „nestrategice” ale Rusiei din 2024 au inclus MiG-31 echipate cu rachete R-33, stârnind speculaţii că versiunea R-33S cu focos nuclear ar putea fi încă în serviciu.
Dacă evaluarea DIA se referă la o versiune nucleară a R-37M, aceasta ar însemna că Rusia este singura ţară din lume care dispune în prezent de rachete aer-aer cu focos nuclear aflate în serviciu activ.
Anterior, concernul rus Kalaşnikov a anunţat o creştere a producţiei pentru obuzele de artilerie ghidate cu precizie Kitolov-2M, proiectate pentru obuzierele D-30 de 122 mm şi sistemele 2S1 Gvojdika, un potenţial rival al obuzului ghidat american Copperhead.
Compania a raportat că producţia acestor muniţii a început mai devreme în acest an pe noi linii de fabricaţie lansate la sfârşitul lui 2024.