Serviciile germane dezvăluie spionajul chinez împotriva oficialilor de la Berlin

Serviciile germane de informaţii au publicat detalii ale unor profiluri pe reţelele sociale, despre care a afirmat că sunt paravane ale spionilor chinezi pentru colectarea de informaţii personale despre oficiali şi politicieni germani.
(Getty Images)

Agenţia germană de spionaj intern (BfV) a procedat într-un mod atipic numind câteva profiluri individuale şi organizaţii despre care susţine că sunt false, cu scopul de a avertiza oficialii publici cu privire la riscurile divulgării de informaţii personale valoroase prin intermediul reţelelor sociale.

“Serviciile chineze de informaţii sunt active pe reţele precum linkedin şi au încercat de ceva timp să obţină informaţii şi să găsească surse de informaţii în acest mod”, adăugând că spionii chinezi au căutat să intre în posesia unor date privind obiceiurile, hobby-urile şi preocupările politice ale utilizatorilor.

După nouă luni de cercetări au descoperit că peste 10.000 de cetăţeni germani au fost contactaţi pe reţeaua Linkedin de către profiluri false deghizate ca agenţi de recrutare, consultanţi, membri ai unor think-tank-uri sau academicieni, a afirmat BfV.

“Ar putea exista un număr mare de persoane vizate şi profiluri false care încă nu au fost identificate”, a precizat agenţia germană.

Printre profilurile false ale căror detalii au fost publicate a fost cel al lui “Rachel Li”, identificată ca “agent de recrutare” la “RiseHR”, şi “Alex Li”, un aşa-zis “manager de proiect la Centrul pentru Studii de Dezvoltare Sino-Europene”.

Multe dintre pozele profilurilor vizate de BfV includ bărbaţi tineri şi femei cu stil şi cu trăsături fizice atrăgătoare. Poza profilului “Laeticia Chen”, manager la “Centrul Chinez pentru Politică şi Economie Internaţională” a fost preluat dintr-un catalog online de modă, a afirmat un oficial al agenţiei germane de informaţii.

O analiză Reuters a profilurilor a arătat că unele dintre acestea erau conectate cu diplomaţi şi politicieni de top din mai multe ţări europene. Nu a existat nicio modalitate de a determina dacă au avut loc alte contacte în afară de accesarea funcţiei “add” de pe reţeaua socială, prin care se creează legătura virtuală dintre doi utilizatori.

Avertismentul BfV reflectă temerile tot mai mari în cercurile de informaţii europene şi occidentale cu privire la activităţile ascunse ale chinezilor în ţările lor şi are loc după o serie de avertizări venite din partea CIA privind încercările serviciilor de securitate ale Chinei de a recruta cetăţeni americani ca agenţi.

BfV a invitat utilizatorii îngrijoraţi să contacteze agenţia dacă au întâlnit profiluri pe reţelele sociale care păreau suspecte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe