Guvernul german proiectează un “coşmar Orwellian”: spionarea tuturor dispozitivelor digitale

Ministrul german de interne Thomas de Maiziere.
Ministrul german de interne Thomas de Maiziere. (JOHANNES EISELE/AFP/Getty Images)

Ministerul german de Interne provoacă NSA pentru titlul de cea mai Orwelliană agenţie de spionaj din lume.

Potrivit RT, Thomas de Maizière, ministrul german de Interne, doreşte să creeze o uşă de acces secretă în calculatoare, telefoane şi chiar automobile Volkswagen – un plan pe care criticii îl consideră ca fiind un “coşmar Orwellian”. Maizière plănuieşte să pledeze în favoarea a ceea ce el numeşte “obligaţia legală a terţelor părţi de a permite o supraveghere secretă” în timpul unei conferinţe a Ministerului de Interne ce va avea loc la Leipzig săptămâna viitoare. Propunerea lui Maizière “ar extinde în mod dramatic” puterile statului de a spiona propriii cetăţeni, potrivit unui raport al Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Dacă va deveni lege, propunerea lui Maizière va permite serviciilor de securitate germane să spioneze orice dispozitiv conectat la Internet. Companiile hi-tech vor fi constrânse să furnizeze statului un “acces pe uşa din dos” către majoritatea dispozitivelor digitale destinate consumului larg, inclusiv tablete, calculatoare şi chiar televizoare şi automobile. Totuşi, autorităţile germane vor avea nevoie de autorizaţia unui judecător înainte să acceseze un astfel de dispozitiv compromis.

Cererea lui Maizière aminteşte de eforturile depuse de FBI la începutul anului 2016 pentru a convinge un judecător federal să forţeze Apple Inc. să creeze un program care să permită Biroului să acceseze iphone-uri. Cazul a fost declanşat de un atac mortal în 14 decembrie 2015 la Centrul Regional din San Bernardino. Atacatorii, Syed Rizwan Farook şi Tashfeen Malik, un cuplu căsătorit care locuia în oraşul Redlands, au vizat un eveniment de instruire în domeniul sănătăţii publice şi o petrecere de Crăciun la care participau aproximativ 80 de angajaţi aflaţi în clădire. Syed lucra de asemenea acolo.

Potrivit rapoartelor locale, ministrul german de Interne consideră că o astfel de legislaţie este necesară din cauza înmulţirii sistemelor de criptare şi a altor sisteme de securitate care împiedică colectarea şi supravegherea datelor digitale – acelaşi argument folosit de FBI în cazul împotriva Apple. Fără a fi surprinzător, planul lui Maizière de a extinde puterile de spionaj ale statului a ridicat semne de întrebare într-o ţară care a avut de suferit în urmă cu doar câteva zeci de ani în unele dintre cele mai nemiloase şi mai răspândite sisteme de supraveghere din istorie – atât al Gestapoului nazist, cât şi al serviciului Stasi din fosta Germanie de Est.

“Planurile ministrului de Interne sună precum un coşmar Orwellian. În curând, toate apartamentele din Germania vor fi echipate cu dispozitive care sunt potenţiale microfoane”, a declarat Konstantin von Notz din Partidul Verzilor, într-un interviu cu Der Spiegel.

“Trebuie să ne gândim mult la faptul că suntem o ţară cu două dictaturi în istoria recentă. Dorim să locuim într-un teritoriu unde nu există niciun fel de intimitate şi unde statul poate interfera tehnologic oriunde este posibil?”, a întrebat el.

Parlamentari din Bundestag şi Secretarul General al filialei Partidului Social Democrat (SPD) din Statul Bavaria, Uli Grötsch, au afirmat că germanii ar trebui să fie atenţi la apelurile pentru extinderea capabilităţilor de spionare ale statului, pe care birocraţii guvernamentali deseori le justifică afirmând că acest compromis merită din plin atunci când vine vorba de îmbunătăţirea securităţii naţionale.

În luna februarie a acestui an, revista a raportat că serviciul federal de informaţii al Germaniei (BND) a spionat organizaţii şi agenţii de ştiri internaţionale timp de ani de zile.

În luna iunie, Germania a adoptat o lege controversată care extinde capabilitatea statului de a monitoriza materialele criptate trimise prin servicii de mesagerie precum Whatsapp şi Skype.

Propunerea lui Maizière nu este singurul pas făcut în ultimele câteva luni de către statul german înspre totalitarism. În luna octombrie, Germania a adoptat o lege care introduce cenzura de stat pe platformele de social media. Noua lege cere acestor platforme, precum Facebook, Twitter şi Youtube să îşi cenzureze utilizatorii în numele statului german. În Marea Britanie, premierul Theresa May a cerut de asemenea amplificarea monitorizării şi cenzurării Internetului în Europa pentru a ajuta la oprirea valului de atacuri teroriste care, ironic, au fost în mare parte facilitate de politicile liberale ale ţărilor dezvoltate faţă de imigranţii care fug din Afganistan sau Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe