Moscova acuză agenţiile americane de spionaj că încearcă să recruteze jurnalişti ruşi
alte articole
Kremlinul a acuzat miercuri serviciile americane de informaţii că încearcă să recruteze jurnalişti ruşi care lucrează în Statele Unite.
“Recent, s-au făcut presiuni asupra jurnaliştilor ruşi, inclusiv a celor din Statele Unite, de către serviciile speciale, în special prin tentative de recrutare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, fiind citată de agenţii de ştiri ruseşti.
“Este vorba de o agresiune. O agresiune a spionajului îndreptată nu doar înspre Rusia, şi de asemenea o încălcare a libertăţii de exprimare în lume”, a mai precizat aceasta.
Zaharova a susţinut că un jurnalist rus din SUA, al cărui nume nu l-a menţionat, a fost supus presiunilor - prin mită şi tactici psihologice - ca să coopereze cu agenţiile americane de informaţii.
Când aceste tactici nu au funcţionat, Zaharova a afirmat că agenţii americani l-au ameninţat în mod direct pe jurnalistul respectiv şi au încercat să îi contacteze familia.
Acuzaţiile Mariei Zaharova au fost făcute în aceeaşi zi în care parlamentarii ruşi au votat pentru interzicerea accesului organizaţiilor media americane – pe care Moscova le-a etichetat drept “agenţi străini” – în Camera Inferioară a Parlamentului Rusiei.
Interdicţia a fost un răspuns la decizia recentă a Comitetului Executiv al Organizaţiei Corespondenţilor de Radio şi Televiziune din Congresul SUA de a suspenda acreditarea de presă a canalului de televiziune RT, care este finanţat de statul rus.
Website-ul Ministerului rus de Externe a notat că există aproximativ 20 de organizaţii media americane acreditate să funcţioneze în Rusia, inclusiv Voice of America (Vocea Americii), Radio Europa Liberă/Radio Libertatea şi serviciile aliate acesteia.
Organizaţiile media etichetate ca “agenţi străini” trebuie să specifice acest lucru pe toate documentele şi să permită o monitorizare intensă a personalului şi finanţelor lor.