Sergentul Bales, copleşit de coşmarul unui război fără sfârşit
alte articole
Sergentul american, Robert Bales, acuzat de uciderea civililor afgani într-un sat din Kandahar, se confruntă cu 17 acuzaţii de omucidere, a informat un înalt oficial al Pentagonului postului de televizune NBC. Potrivit oficialului care a vorbit sub acoperirea anonimatului, acuzaţiile împotriva lui Bales - aflat în arest preventiv la baza americană de la Fort Lavenworth în Kansas - vor fi prezentate oficial vineri. Responsabili ai Pentagonului au informat că numărul oficial al victimelor este de 17, deşi iniţial se vorbise despre 16 morţi, notează vineri ziarul La Provincias.
Robert Bales era un om admirat pentru generozitatea sa şi cu o bună reputaţie în micul oraş Ohio înainte de a se înrola în armată în zilele de după atentatele de la 11 septembrie 2001. Ca mulţi alţi compatrioţi, Robert Bales nu a stat pe gânduri şi a plecat la război din patriotism sincer. Avea 27 de ani şi lăsa în urmă o soţie, o familie care îl adora şi un viitor sigur. Ce s-a întâmplat apoi se înscrie în poveştile triste cu desfăşurări în Irak şi Afganistan, doar că a lui avea să fie marcată de cumplita tragedie din 11 martie când avea să ucidă cu sânge rece 16 civili între care şi copii.
De când i s-a făcut publică identitatea, Bales a devenit subiect de dezbatere naţională în care sunt amestecate detalii, uneori părtinitoare, precum faptul că presupusul asasin este victima coşmarului unui război fără sfârşit. Vocea impersonală a responsabililor armatei încearcă însă să demonteze argumentul că stresul provocat de patru desfăşurări consecutive în zone fierbinţi ar fi afectat moralul sergentului.
'Aflăm ceea ce se petrece în fiecare zi în Afganistan urmărind ştirile, dar este complet diferit când auzi relatările unuia care a fost într-adevăr acolo', a asigurat avocatul John Henry Browne, după prima întâlnire cu clientul său. Bales se află la izolare la închisoare din baza militară Fort Leavenworth (Kansas), singura de maximă securitate de care dispune Pentagonul în ţară. Este vorba de aceeaşi închisoare unde este încarcerat şi analistul militar Bradley Manning, acuzat de scurgerea a mii de documente clasificate organizaţiei Wikileaks.
Preocupat pentru stabilirea unei linii de comunicare sinceră cu clientul său, Browne a insistat ca scopul primei sale întâlniri să nu fie aflarea detaliilor despre cele întâmplate la Kandahar. În faţa scenariului unei sentinţe care să fie dată ca exemplu şi să includă chiar moartea, apărarea are timp limitat pentru a cunoaşte în profunzime personajul şi să afle de la prima mână detaliile care au făcut ca un soldat respectat pentru abilităţile sale de lider să devină un ucigaş compulsiv care a secerat vieţile unor oameni nevinovaţi.
Familia şi cei care îl cunosc spun însă că vinovat este războiul. După campaniile din Irak, unde militarul a fost implicat în lupte grele şi o a patra desfăşurare în Afganistan, unde nu vroia să meargă, au venit problemele financiare care îi puneau în pericol casei în care trăia soţia şi cei doi copii ai săi. În aceste misiuni de război, Bales a suferit o rană gravă la cap, a văzut murind camarazi de arme şi a fost nevoit să care trupurile unor irakieni morţi.
Potrivit Pentagonului la cele 17 acuzaţii de omucidere se vor adăuga alte două, care urmează să fie anunţate. Sergentul este acuzat că a părăsit baza americană din Kandahar duminică dimineaţă şi a mers până într-un sat învecinat, unde a pătruns în case şi a împuşcat cu sânge rece 17 civili şi a încercat să le ardă trupurile. Soldatul s-a predat superiorilor după masacru. În total şapte soldaţi americani riscă pedeapsa cu moartea, între care şi Hassan Akhbar, acuzat de împuşcarea a doi camarazi de arme în Kuwait, în 2003. Ultima execuţie de acest tip în armata SUA a avut loc în 1961. Preşedintele ţării trebuie să autorizeze în scris orice execuţie ce are loc în cadrul trupelor sale.