Insurgenţii afgani atacă o delegaţie guvernamentală în zona în care un soldat SUA a ucis 16 civili

Un membru al delgaţiei guvernamentale (DR) strânge mâna unui bătrân (ST) din satul Alokozai, districtul Pajawai, locul atacului comis de un soldat SUA. Doi dintre fraţii preşedintelui afgan Hamid Karzai şi mai mulţi înalţi oficiali din serviciile de securitate au făcut parte din delegaţia care a vizitat Panjwai, din provincia Kandahar, Afganistan, 13 martie 2012. (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.03.2012

Militanţi din Afganistan au lansat un atac asupra unei delegaţii guvernamentale care vizita zona unde un soldat american a ucis duminică dimineaţă 16 civili.

Doi dintre fraţii preşedintelui afgan Hamid Karzai şi mai mulţi înalţi oficiali din serviciile de securitate făceau parte din delegaţia care a vizitat Panjwai, din provincia Kandahar.

Qayum Karzai a declarat că delegaţia, care urma să discute cu sătenii şi cu liderii tribali, este în prezent în siguranţă şi se îndreaptă spre Kandahar.

Un înalt oficial afgan a spus că atacul a fost lansat "din mai multe direcţii". Forţele afgane au deschis, la rândul lor, focul.

"Unul sau mai mulţi (combatanţi - n.r.) inamici se acundeau acolo. Când a ajuns delegaţia, au deschis focul. Un poliţist este rănit. O operaţiune de căutare este în curs", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Sediq Sediqqi.

Tot marţi dimineaţă, circa 600 de militari au luat parte la o manifestaţie în oraşul Jalalabad, condamnând atacul din Kandahar şi scandând "Moarte Americii! Moarte lui Obama!".

Trupele americane din Afganistan au fost plasate în stare de alertă, după ce un soldat american a ucis 16 civili.

Surse din serviciile de securitate afgane au declarat pentru BBC că talibanii instigă populaţia să ia parte la manifestaţii anti-SUA.

Anterior, preşedintele SUA Barack Obama l-a sunat pe omologul său afgan Hamid Karzai pentru a-i transmite condoleanţe pentru masacru. La rândul său, secretarul american al apărării, Leon Panetta, a spus că o investigaţie completă este în curs.

Militarul, despre care se crede că este un sergent, ar fi ieşit din bază duminică, în jurul orei locale 3.00 (00.30 ora României).

El ar fi deschis focul în trei locuinţe din satele Alkozai and Najeeban, aflate la circa 500 de metri de bază.

Într-una dintre case, la Najeeban, 11 persoane au fost găsite moarte, iar o parte dintre cadavre fuseseră arse. Cel puţin trei dintre copii ar fi fost împuşcaţi în cap.

Potrivit armatei, soldatul s-a întors la bază după crime şi s-a predat. El este în prezent în arest la Kandahar.

Departamentului Apărării nu a identificat autorul masacrului, dar oficiali americani citaţi sub acoperirea anonimatului spus că este vorba de un bărbat însurat, tată a trei copii, care a servit de trei ori în Irak şi fusese desfăşurat pentru prima dată în Afganistan.

Incidentul intervine în condiţiile în care sentimentele antiamericane erau deja exacerbate în Afganistan, în urma incendierii unor exemplare ale Coranului la o bază NATO din Kabul, luna trecută.

Oficialii americani şi-au cerut scuze pentru incident, dar nu au reuşit să liniştească populaţia. O serie de proteste violente şi atacuri s-au soldat cu moartea a cel puţin 30 de persoane, dintre care şase militari SUA.

Anul trecut, manifestaţiile izbucnite după incendierea Coranului într-o biserică din Statele Unite s-au soldat cu cel puţin 24 de persoane, inclusiv un român angajat al ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor