Afganistanul cere un proces public împotriva militarului american care a ucis 16 civili

Washingtonul atribuie asasinarea celor 16 civili afgani unui militar instabil psihic care participase anterior la două misiuni în Irak.
(Justin Sullivan / Getty Images)
Epoch Times România
15.03.2012

Washingtonul atribuie asasinarea celor 16 civili afgani unui militar instabil psihic care participase anterior la două misiuni în Irak. Parlamentul afgan a condamnat masacrul comis de militarul american în provincia Kandahar, din sudul Afganistanului şi a avertizat că ţara 'şi-a pierdut răbdarea' în faţa 'acţiunilor arbitrare' ale forţelor străine, notează ziarul ABC.

'Wolesi Jirga (Camera inferioară a Parlamentului) anunţă, că din nou afganii şi-au pierdut răbdarea în urma acţiunilor arbitrareale forţelor străine', se arată într-un comunicat al camerei. Potrivit ziarului digital afgan Khaama, 120 de parlamentari au condamnat masacrul şi au cerut un proces, urgent şi public, al responsabililor precum şi formarea unei comisii de anchetă asupra faptelor. Pe de altă parte, agenţia afgană Pajhwok a informat că Wolesi Jirga s-a reunit luni într-o sesiune de protest împotriva masacrului, exprimându-şi indignarea faţă de acest 'atac plin de cruzime'.

Reprezentantul de Kandahar, Hamidzai Lalai, a cerut demisia preşedintelui afgan, Hamid Karzai, pentru incapacitatea sa de a garanta securitatea şi a respins versiunea oficială americană, care a atribuit masacrul unui soldat instabil psihic şi care anterior fusese desfăşurat în Irak. Se pare că militarul a plecat duminică la 3 dimineaţa din baza lui din Zangabad şi după ce a parcurs mai mult de un kilometru a ajuns în localitatea Panjwai, unde a încercat uşă cu uşă să intre în case. Într-una din ele, potrivit martorilor, a ucis 16 persoane, între care patru copii mai mici de şase ani, după care a dat foc casei. Potrivit unui corespondent al ziarului New York Times, care a putut vedea trupurile neînsufleţite, după ce acestea au fost transferate la baza americană, între ele se găseau cadavrele a cinci minori executaţi cu un glonţ în cap.

O altă versiune oferită de martorii afgani semnalează ca responsabili ai masacrului 'un grup de soldaţi americani beţi' care, după ce şi-au ciuruit victimele au incinerat corpurile pentru a face să dispară probele crimei. Localnicii au respins ipoteza că masacrul ar fi opera unui dezaxat mintal, subliniind că dacă ar fi adevărată, atunci acesta ar fi trebuit să deschidă focul în baza lui din Zangabad , trăgând asupra propriilor camarazi.

Un înalt oficial al bazei a declarat ziarului că autorul masacrului, care s-a predat voluntar după fapte, este un sergent care face parte din unitatea bazei americane Lewis-McChord, din apropiere de Tacoma (Washington) şi care făcea parte din operaţiunea de stabilizare locală în Afganistan. Un alt oficial militar a declarat ziarului New York Times că sergentul, în vârstă de 38 de ani, căsătorit şi tată a doi copii, a fost trimis de două ori în misiune în Irak, dar că era prima dată când se afla în Afganistan, unde venise în decembrie. Militarul are o vechime de 11 ani în armată.

Sergentul american, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost evacuat miercuri din Afganistan, după cum a confirmat un purtător de cuvânt al Pentagonului. Comandantul misiunii NATO în Afganistan (ISAF), generalul John Allen, a luat această decizie pe baza unei recomandări legale, a explicat sursa. Evacuarea a avut loc chiar în ziua vizitei inopinate în Afganistan a ministrului apărării, Leon Panetta, în care acesta a încercat să calmeze spiritele şi să transmită un mesaj de încredere trupelor. Ziua nu a fost scutită de surprize după ce o maşină a luat foc, chiar în momentul aterizării avionului lui Panetta, şi comiterea un atac soldat cu doi morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor