Serbia trece Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste. SUA laudă evoluţia

Un suporter al organizatiei teroriste Hezbollah, tinand o poza a liderului Hassan Nasrallah (JOSEPH EID / AFP / Getty Images)
Ella Kietlinska
14.09.2020

Serbia a anunţat ieri că a desemnat Hezbollah drept organizaţie teroristă şi a interzis operaţiunile grupului pe teritoriul său.

SUA a lăudat evoluţia, îndemnând celelalte ţări ale Europei să ia exemplul Belgradului.

Anunţul Serbiei va limita capacitatea grupului libanez asociat cu Iranul de a opera în Europa, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo într-o declaraţie transmisă duminică.

Intenţia Serbiei a fost anunţată ca parte a acordului de normalizare economică dintre Serbia şi Kosovo intermediat de preşedintele Donald Trump şi semnat în septembrie, potrivit declaraţiei.

În aprilie, Germania a făcut acelaşi lucru şi a întreprins acţiuni puternice împotriva presupuşilor săi susţinători. De asemenea, Lituania a desemnat organizaţia Hezbollah drept teroristă în aprilie şi a interzis membrilor săi intrarea în ţară.

În 2019, Hezbollah a fost interzisă de Regatul Unit şi desemnată ca organizaţie teroristă de către Kosovo.

"Domino-urile cad asupra operaţiunilor europene ale Hezbollah, unde a continuat să comploteze atacuri teroriste, să achiziţioneze tehnologie militară şi să strângă fonduri", a afirmat Pompeo în declaraţie.

Statele Unite, care au desemnat Hezbollah pentru prima dată ca organizaţie teroristă străină în 1997, continuă să solicite ţărilor europene şi Uniunii Europene să o desemneze sau să o interzică „în întregime ... fără nicio distincţie între aşa-numitele sale aripi politică şi militară”, a declarat Pompeo.

"Îndemnăm toate ţările din Europa şi din alte părţi să ia orice acţiune posibilă pentru a împiedica agenţii Hezbollah, recrutorii şi finanţatorii să opereze pe teritoriile lor", a spus Pompeo.

Hezbollah este o organizaţie teroristă „responsabilă de mai multe atacuri teroriste pe scara largă, inclusiv atentatele sinucigaşe din 1983 asupra ambasadei SUA din Beirut şi ale cazărmilor marinei SUA; atacul din 1984 asupra anexei Ambasadei SUA la Beirut şi deturnarea în 1985 a zborului TWA 847, când scafandrul marinei americane Robert Stethem a fost ucis", conform raportului din 2019 al Departamentului de Stat privind terorismul.

Statele Unite au inclus pe lista neagră 15 persoane din Liban, legate de reţeaua de sprijin financiar a Hezbollah în februarie.

Săptămâna trecută, Pompeo a anunţat punerea pe lista neagră a doi foşti miniştri libanezi pentru favoruri politice şi economice pentru Hezbollah, inclusiv atribuirea de contracte guvernamentale în valoare de milioane de dolari companiilor deţinute de Hezbollah şi transferarea de fonduri guvernamentale către companii asociate cu Hezbollah, potrivit unui comunicat.

Hezbollah îşi extrage „inspiraţia ideologică din revoluţia iraniană şi învăţăturile regretatului Ayatollah Khomeini”. Majoritatea finanţărilor sale, estimate la 700 de milioane de dolari anual în ultimii ani, sunt furnizate de Iran, se arată în raport.

Hezbollah a fost singurul grup militant căruia i s-a permis să-şi păstreze armele după sfârşitul războiului civil libanez din 1990 sub pretextul protejării Libanului „de [inamicul] israelian”, a declarat pentru The Epoch Times Edy Cohen, expert în Orientul Mijlociu de la Begin-Sadat Center for Strategic Studies, într-un interviu din august.

La ultimele alegeri generale libaneze (2018), Hezbollah a câştigat doar 12 locuri în parlamentul libanez unicameral cu 128 de membri. Cu toate acestea, deţine 70 de locuri împreună cu grupuri şi persoane aliate.

Drept urmare, Hezbollah are putere de veto asupra deciziilor Parlamentului libanez, a menţionat Cohen.

Hezbollah a fost puternic implicat în conflictul din Siria, luptând de partea regimului lui Bashar al-Assad şi a Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor