Preşedintele sârb intră prin spate la televiziunea naţională, pentru a scăpa de protestatari în Belgrad

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic (Herbert Neubauer/AFP/Getty Images)

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a fost nevoit să utilizeze o intrare secundară pentru a accesa clădirea televiziunii de stat, marţi seară, după ce aproximativ 200 de susţinători ai opoziţiei au blocat uşa principală în cadrul unui protest faţă de ceea ce au spus că este controlul guvernamental al presei.

Protestatarii, strigând „Vucic, hoţul!”, au început să se adune cu aproximativ o oră înainte de începerea unui interviu în direct cu Vucic la postul de televiziune RTS TV.

Protestatarii îl acuză pe Vucic că a pus în scenă apariţiile sale de presă şi că nu a acceptat să răspundă la întrebări dificile, acuzaţii pe care preşedintele sârb le neagă.

O unitate specială de poliţie a intervenit pentru a preveni eventualele violenţe dintre protestatarii opoziţiei şi aproximativ 100 de susţinători ai lui Vucic.

Vucic a postat pe Instagram o fotografie din interiorul studioului RTS, spunând că a intrat prin intrarea laterală.

„Aş dori să le mulţumesc tuturor pentru sprijinul acordat”, a scris el.

Majoritatea partidelor de opoziţie urmează să boicoteze alegerile parlamentare de anul viitor acuzând lipsa condiţiilor echitabile în campanie. Discuţiile mediatizate de Uniunea Europeană între ei şi Partidul Progresist sârb - al lui Vucic - nu au ajuns încă la un acord.

Alianţa pentru Serbia, o grupare de partide şi mişcări politice din opoziţie, a organizat mitinguri săptămânale timp de aproape un an pentru a protesta împotriva guvernării Partidului Progresist, despre care spun că este autocratică, coruptă şi înăbuşă libertăţile şi democraţia în mass media.

Serbia a căzut anul acesta 14 locuri pe lista libertăţii presei alcătuită de organizaţia Reporteri Fără Frontiere, ocupând locul 90 din 180 de state.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe