Kosovo marchează 20 de ani de la intervenţia NATO care a pus capăt războiului

Fotografie făcută în 15 iunie 1999 cu sediul central al Serviciului Poştal din Priştina, Kosovo, după ce a fost distrus de bombardamentele NATO
Fotografie făcută în 15 iunie 1999 cu sediul central al Serviciului Poştal din Priştina, Kosovo, după ce a fost distrus de bombardamentele NATO (Screenshot)

Kosovo a marcat miercuri 20 de ani de când trupele NATO au ajutat la stoparea campaniei sângeroase sârbeşti împotriva naţionaliştilor albanezi în fosta provincie sârbă, potrivit RFE/RL.

Fostul preşedinte american Bill Clinton şi fostul secretar de stat american Madeleine Albright s-au alăturat altor oficiali străini în Piaţa Skenderbeu din centrul Pristinei pentru a participa miercuri la o ceremonie.

Discutând despre intervenţia NATO, Albright a declarat mulţimii adunate în piaţă: “Sunt mândră de ceea ce am făcut împreună şi de ceea ce aţi făcut voi”.

Războiul din 1998-1999 din Kosovo a dus la moartea a aproximativ 13.000 de persoane şi s-a încheiat după o campanie de 78 de zile de bombardamente NATO.

Clinton şi Albright au avut un rol esenţial în aprobarea campaniei şi au monitorizat acordul de pace dintre Kosovo şi Serbia după război.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008 şi, deşi peste 110 ţări îi recunosc independenţa, Belgradul a refuzat să facă acet lucru.

Discuţiile intermediate de UE între Priştina şi Belgrad pentru a-şi rezolva problemele au stagnat.

Matthew Palmer, asistent adjunct al secretarului de stat american, a declarat că Washingtonul va continua să susţină Kosovo şi a cerut instituţiilor ţării să susţină statul de drept.

Însă Belgradul consideră Kosovo drept leagănul istoriei şi religiei sale, iar preambulul Constituţiei sârbe descrie Kosovo ca fiind o parte integrantă a teritoriului Serbiei.

De asemenea, Belgradul a blocat Priştina să adere la instituţii internaţionale precum Interpol sau UNESCO şi continuă să acorde ajutor financiar sârbilor ce locuiesc în Kosovo.

În plus, traficul ilegal de bunuri este galopant în zonă şi s-a amplificat de când Kosovo a introdus în noiembrie 2018 tarife de 100% asupra importurilor din Serbia. Iar raidurile poliţiei kosovare din ultimele săptămâni în nordul Kosovo dominat de etnicii sârbi au amplificat tensiunile, fiind posibil să izbucnească noi violenţe.

Tensiunile dintre cele două tabere s-au intensificat la sfârşitul anului trecut, după ce Parlamentul kosovar a votat crearea unei armate permanente alcătuite din 5.000 de soldaţi, la o săptămână după ce Belgradul a sugerat că o astfel de măsură ar putea provoca o intervenţie a armatei sârbe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe