Rusia şi Serbia desfăşoară Scutul Slav - a doua rundă de manevre militare

Un bărbat flutură un steag în timpul unei demonstraţii împotriva NATO în Belgrad, Serbia, 27 martie 2016.
Un bărbat flutură un steag în timpul unei demonstraţii împotriva NATO în Belgrad, Serbia, 27 martie 2016. (Captură Foto)

Rusia şi Serbia au efectuat exerciţii militare comune săptămâna aceasta, care au inclus prima utilizare în străinătate a sistemului avansat de apărare anti-rachetă - de fabricaţie rusească - S-400.

Analiştii susţin că Serbia încearcă un joc la două capete - urmărind legături strânse cu Rusia creştin ortodoxă şi slavă pentru a obţine putere mai mare de negociere cu Occidentul.

Belgradul negociază intrarea în Uniunea Europeană şi este membru al programului de parteneriat de pace cu NATO, deşi nu urmăreşte aderarea la blocul militar condus de SUA.

Rusia a desfăşurat un sistem S-400 şi o baterie de rachete Pantsir pe solul sârb pentru exerciţiile Scutul Slav 2019 în perioada 24-29 octombrie.

Ministerul Apărării al Serbiei a declarat că Scutul Slav are scopul de a simula apărarea comună a grupului „împotriva operaţiunilor de recunoaştere ale inamicului şi a unor acţiuni ofensive”.

Pe 30 octombrie, Rusia a anunţat exerciţii tactice comune cu Serbia, care implică 10 aeronave ruseşti în regiunea sudică din Astrahan.

Filmările Ministerului Apărării ruse au înfăţişat joi avioane de luptă Mig-29 şi elicoptere de transport Mi-8, iîndeplinind misiuni care fac parte din programul BARS-2019.

Belgradul susţine că nu are intenţia de a se alătura NATO, ca urmare a resentimentelor profunde pe care sârbii încă le au faţă de atacurile aeriene ale alianţei militare occidentale împotriva ţării în timpul războiului din Kosovo.

Serbia se bazează pe alianţa cu Rusia care este membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca cererea Republicii Kosovo de a fi recunoscută de ONU după ce provincia şi-a declarat independenţa în 2008 cu sprijin occidental.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe