O nouă dispută diplomatică: Kosovo interzice accesul oficialilor sârbi pe teritoriul ţării
alte articole
Kosovo a interzis accesul tuturor oficialilor sârbi pe teritoriul ţării, în cadrul unui nou episod de amplificare a tensiunilor dintre Serbia şi fosta sa provincie, potrivit RFE/RL.
Priştina “nu va permite niciunui oficial din Belgrad să viziteze Kosovo”, a declarat Jetlir Zyberaj, consilier al ministrului de Externe kosovar, într-un mesaj postat joi pe pagina sa de Facebook.
Zyberaj a susţinut că măsura este un răspuns la “propaganda constantă şi ştirile false despre ţara noastră şi cetăţenii noştri”.
De asemenea, el a acuzat Belgradul că încearcă să creeze o aşa-numită “criză umanitară” în nordul Kosovo dominat de sârbi.
Parlamentarul sârb Miroslav Lazanski din coaliţia condusă de Partidul Progresiv Sârb a descris interdicţia aplicată de Kosovo ca un “pas serios în direcţia deteriorării relaţiilor” dintre Priştina şi Belgrad.
Lazanski a mai afirmat că Serbia ar putea lua o măsură similară faţă de oficialii kosovari.
Kosovo, care este în principal dominată de etnici albanezi, şi-a declarat independenţa în 2008. Peste 110 ţări recunosc Kosovo ca stat independent, dar Serbia nu face acet lucru.
Discuţiile intermediate de UE între Priştina şi Belgrad pentru rezolvarea neînţelegerilor lor au stagnat şi cei doi vecini deseori se ciocnesc pe scena diplomatică.
Tensiunile dintre cele două ţări s-au amplificat după ce Kosovo a impus, în noiembrie 2018, tarife de 100% asupra tuturor produselor importate din Serbia.
Belgradul a declarat că tarifele au creat o criză umanitară în nordul Kosovo, însă Priştina insistă că produsele care vin din Serbia au fost înlocuite cu importuri din alte ţări în ultimele luni.
Miercuri, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat că Serbia foloseşte rute montane “alternative” pentru a trimite bunuri în nordul Kosovo pentru a evita plătirea taxelor.
În luna mai, Kosovo i-a interzis premierului sârb Ana Brnabic accesul pe teritoriul său după ce a acuzat-o că a făcut comentarii rasiste împotriva albanezilor, acuzaţie respinsă de aceasta.
Eliot Engel, preşedintele democrat al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor din SUA, a declarat pentru RFE/RL în 4 iulie în Belgrad că este necesar ca cele două părţi să revină cât mai curând posibil la masa negocierilor.