Şerban (MECMA): Iarna trecută am importat gaze scumpe ca să nu cadă sistemul energetic naţional
alte articole
Sistemul energetic naţional şi cel de gaze au fost în pericol de a pica iarna trecută, din cauza gerului, iar România a trebuit să importe gaze scumpe şi să deconecteze 300.000 de consumatori din Bucureşti pentru a evita acest lucru, a declarat Tudor Şerban, consilier în cadrul MECMA.
"Iarna trecută a fost una dintre cele mai grele pentru sectorul energetic. Am trecut prin trei momente grele. Întâi ne-au lăsat gazele şi am ajuns la un consum de 73 de milioane de metri cubi pe zi (faţă de 50 de milioane de metri cubi, cât este normal - n.r.). La Bucureşti a trebuit să deconectăm 300.000 de consumatori din cauza presiunii scăzute", a spus Şerban, consilier al ministrului Economiei.
El a adăugat că surplusul de consum a trebuit acoperit din import, la preţuri foarte mari. Gazele de importă costă peste 500 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce resursele interne au un preţ de circa 150 de dolari pe mia de metri cubi.
"Din două răuri, l-am ales pe cel mai mic. Ar fi fost foarte rău să pice tot sistemul energetic şi de gaze. Am fi ajuns în situaţia de a deconecta consumatorii. Până acum n-am mai fost în situaţia asta din 1990 încoace. Înainte de 1989 eram doctori în a deconecta consumatorii şi a limita consumul", a susţinut Şerban.
Iarna trecută, oficialii Ministerului Economiei au dat asigurări în permanenţă că nu există niciun fel de problemă în alimentarea cu gaze.
Secretarul de stat Claudiu Stafie chiar a organizat o conferinţă de presă special pentru a transmite acest lucru, într-o zi în care alimentarea cu gaze a unor consumatori din centrul vechi al Bucureştiului a fost sistată.
Şerban a mai spus că, după ce s-a rezolvat problema gazelor, au apărut alte două: o criză a cărbunelui, pentru că cel existent a îngheţat din cauza gerului, precum şi exportul uriaş de energie, care risca să lase România fără curent. În februarie, Transelectrica a redus nivelul exporturilor.