Hidroelectrica a dat în judecată ANRE pentru fixarea preţului energiei cu 33% sub costuri

Epoch Times România
04.04.2012

Hidroelectrica a acţionat în contencios Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) pentru că preţul stabilit pentru energia hidro destinată segmentului reglementat este cu 33% sub costurile de producţie, a declarat miercuri Decebal Sulea, preşedintele Federaţiei Sindicale Hidrosind.

"Costurile Hidroelectrica au crescut la 120 - 125 de lei pe MWh, iar preţul la care livrăm energia în segmentul reglementat a rămas acelaşi de anul trecut, adică 80 de lei pe MWh", a argumentat reprezentantul Hidrosind.

Potrivit acestuia, ANRE a cerut Hidroelectrica să livreze mai multă energie în coşul reglementat în acest an, adică 5,1 TWh, faţă de 4,1 TWh anul trecut, însă preţul nu a fost modificat.

"În ordinul emis de ANRE privind cantitatea de energie în segmentul reglementat se precizează ce cantitate trebuie să dăm, dar nu şi preţul. Legislaţia spune că acest ordin trebuie să conţină şi preţul. Prin urmare, ni se recunoaşte tot tariful de anul trecut, ceea ce nu este de acceptat. ANRE îşi face singur legea, este stat în stat", a mai spus liderul sindical.

El a adăugat că ANRE a cerut mai multă energie hidro pentru a scoate din coşul reglementat o parte din energia livrată de Nuclearelectrica. Această energie nucleară ar urma să fie vândută combinatului ArcelorMittal, care se pregăteşte să depună o ofertă de cumpărare a energiei pe OPCOM.

Circa 300 de sindicalişti din Hidroelectrica au protestat miercuri în faţa Ministerului Economiei împotriva intenţiei Guvernului de a privatiza compania. Ei se tem că, după listarea a 10% din companie, FMI va impune privatizarea pachetului majoritar.

Ei susţin că nu este oportună listarea companiei acum, din cauza secetei, iar acţiunile vor fi subevaluate.

"Vă rugăm să ne scuzaţi/Nu producem cât furaţi", au scandat sindicaliştii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor